Fondul austriac de investiţii în imobiliare S IMMO: Nu putem începe construcţia proiectului de birouri din Griviţa pentru că zona arată ca un câmp de luptă

Autor: Cristina Cuncea 06.12.2012

Fondul austriac S IMMO va începe construcţia complexului de birouri The Mark, din zona Griviţa din Bucureşti, după ce va fi finalizată măcar o parte din infrastructura din apropiere, a declarat Mark Kruger, project development al companiei, care a adăuga că în prezent zona arată ca un câmp de luptă.

"Au fost demolate multe clădiri din zonă, iar acum zona arată ca un câmp de luptă. Nu poţi începe un proiect într-o zonă care arată aşa. Vom începe când măcar o parte din infrastructură va fi finalizată. În plus, acum lucrăm la definitivarea proiectului astfel încât să facem o clădire care să se încadreze în zona în care este amplasat terenul. Trebuie luate anumite decizii politice pentru această zonă, iar jobul politicului este de a lua decizii, chiar dacă uneori nu sunt uşoare", a menţionat Kruger. Întrebat dacă este posibil ca lucrările de infrastructură să dureze mai mult de un an, el a răspuns că în industria imobiliară "un an nu este mult".

S IMMO, parte a grupului Erste şi dezvoltatorul centrului comercial Sun Plaza, a anunţat în mai că va investi 66 milioane euro pentru construcţia proiectului de birouri amplasat pe un teren deţinut de companie, în zona Griviţei, de peste patru ani. Cu o suprafaţă de 28.000 metri pătraţi, The Mark va fi amplasat la intersecţia noului bulevard Uranus cu Calea Griviţei, foarte aproape de Piaţa Victoriei. Colliers International şi Jones Lang LaSalle au fost numiţi agenţi coexclusivi ai proiectului.

Kruger a adăugat că S IMMO "trebuie să-şi termine lecţiile" în ceea ce priveşte proiectul din Bucureşti, astfel încât să fie pregătit pentru începerea construcţiei când toate condiţiile vor fi îndeplinite. "Avem discuţii cu Primăria pentru a vedea cum integrăm clădirea în conceptul arhitectural al zonei. Trebuie să găsim o soluţie arhitecturală pentru a integra clădirea în zonă. Acum avem un draft de proiect pe care trebuie să-l finalizăm. Vrem să facem un proiect pe care să-l ţinem în portofoliu mulţi ani, şi 20 de ani", a menţionat reprezentantul invetitorului austriac.

Proiectul va cuprinde o clădire turn de 15 etaje, precum şi un imobil mai mic, denumit Podium, de 6 etaje. Pe lângă suprafaţa supraterană, proiectul va cuprinde o suprafaţă subterană de 12.500 metri pătraţi, respectiv 275 locuri de parcare plus 44 de spaţii suplimentare în zona exterioară. Suprafeţele pe etaj vor varia între 250 metri pătraţi şi 2.300 metri pătraţi.

Proiectul este creat de unul dintre cele mai cunoscute case de arhitectură din lume, Chapman Taylor.

Reprezentantul S IMMO apreciază că atragerea chiriaşilor nu va fi o problemă pentru companie, deşi condiţiile de pe piaţa imobiliară atât din România, cât şi din Europa Centrală şi de Est nu sunt tocmai propice pentru începerea de noi investiţii. "Începerea unor noi proiecte depinde de evoluţia pieţei locale, dar şi din regiune pentru a atrage chiriaşi. Acesta nu este cel mai bun moment pentru a începe construcţia de proiecte noi, dacă nu ai preînchirieri. Pe de altă parte, în Bucureşti atragerea de chiriaşi într-o clădire bine poziţionată nu este o problemă", a explicat Kruger.

În opinia sa, o altă problemă cu care se confruntă dezvoltatorii imobiliari care vor să investească în România şi Europa Centrală şi de Est este lipsa unor investitori care să cumpere proiectele finalizate.

"Este o problemă pentru dezvoltatori să găseşti un investitor pentru achiziţii de proprietăţi în Europa Centrală şi de Est. În cazul nostru nu se pune problema pentru că noi nu urmărim să vindem imediat. Investitorii nu vin în regiune din cauza ima­ginii acestor ţări, dar şi din cauza con­di­ţiilor neconvenabile impuse de bănci la finanţare. Investitorilor le este frică să investească în această regiune.

S IMMO AG este prezentă pe piaţa românească din 2004, unde deţine hotelul Novotel de patru stele, de pe Calea Victoriei, centrul comercial Sun Plaza din Piaţa Sudului, cu o suprafaţă închiriabilă de 80.000 metri pătraţi, inaugurat în februarie 2010, precum şi proiectul de birouri Sun Offices, de 10.000 metri pătraţi.

Compania mai deţine un teren la Jilava, unde intenţiona să dezvolte un centru comercial. Kruger a menţionat că în acest caz nu s-a decis încă nimic şi că planurile S IMMO ar putea lua în calcul inclusiv vânzarea unei părţi din acesta.

S IMMO este deţinută de Erste Group şi Vienna Insurance Group şi este activă pe piaţa dezvoltărilor de locuinţe, birouri, hoteluri şi retail din Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, România şi Bulgaria.