Zarea marchează anul acesta un veac de experienţă, lansând două produse în ediţie limitată

Ziarul Financiar 06.12.2012

Directorul general Emil Popescu a spus, miercuri seara, povestea companiei deschisă în Bucureştiul anului 1912 de neamţul Wilhem Mott şi naţionalizată de comunişti în 1948, când fabrica de vin spumant Mott şi-a schimbat denumirea în Întreprinderea Industrială de Şampanie Zarea.

În timp, societatea s-a extins şi a început să producă şi alte băuturi, între care şi coniacul preferat de Nicolae Ceauşescu.

Băuturile pentru mai marii Partidului Comunist nu erau produse în aceleaşi secţii cu cele pentru larg consum, ci la Zarea 5, unde se fabrica numai coniacul petru şefii PCR. Nicolae Ceauşescu, mare amator de coniac, primea sticle maturate într-un recipient special, destinat anume pentru el.

Mai mult, când trebuiau trimise sticle de vin spumant către Comitetul PCR, muncitorii trebuiau să aleagă cele mai frumoase sticle, fără zgârieturi şi cu etichete perfecte, din stive ce numărau adesea 5.000-6.000 de sticle.

Directorul Emil Popescu a spus că Zarea nu lipseşte la zile de sărbătoare, vinul spumant fiind asociat mereu cu momente de bucurie.

El a explicat că Zarea este producătorul care acoperă toate tehnologiile de fabricaţie ale vinurilor spumante - metoda Champenoise (fermentare în sticlă), metoda Charmat (fermentare în tanc) şi tehnologia vinului spumos şi a băuturilor aromate pe bază de vin.

"Longevitatea şi succesul mărcii Zarea se datorează conservării produselor în timp, prin păstrarea metodelor de producţie şi a reţetelor originale", a adăugat Emil Popescu.

În ceea ce priveşte cele două produse lansate, noul design al etichetei Zarea Crystal Collection este realizat după primul design original folosit şi în 1914 pentru sortimentul Mott Sec Americain. În acea perioadă, "Le Gout Americain" - Gustul American de vin spumant, sec, creat de marile case de şampanie la începutul secolului XX, era în topul preferinţelor consumatorilor din America şi din Europa.

Zarea 100 păstrează tradiţia spumantului fermentat în sticlă. Respectând obiceiurile de la 1912, plecate de la metoda tradiţională de producere a şampaniei, vinul este închis în sticle şi păstrat spre desăvârşire în pivniţe, la o temperatură constantă, timp de 14 luni. Apoi, sticlele se învârt, manual, o optime de cerc.

Compania Zarea îşi are rădăcinile la 1912, anul în care Wilhelm Mott înfiinţează în Bucureşti o mică fabrică de vinuri spumante - Mott & Fils. Mott devine furnizorul Casei Regale a României, al Companiei Internaţionale Wagons-Lits - operatorul trenului Orient Express - şi al vapoarelor de călători ale Societăţii Navale Române.

În 1948 capacităţile de producţie Mott & Fills sunt naţionalizate sub numele de Zarea, preluând asftel experienţa de 100 de ani a vechiului proprietar. În această perioadă, Zarea devine producătorul numărul unul de spumante din ţară.