Planul Consiliului European pentru desăvârşirea proiectului euro: pierderea dreptului statelor de a stabili propriile bugete şi cedarea suveranităţii economice

Autor: Ioana Nita 07.12.2012

Ţările din zona euro şi-ar putea pierde puterea de a stabili propriile bugete şi ar putea ajunge să predea suveranitatea economică Bruxelles-ului prin planul secret al preşedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy prin care acesta vrea să "finalizeze" proiectul monedei unice europene, scrie The Telegraph.

Planul pentru "realizarea uniunii economice şi monetare" a fost schiţat într-un document confidenţial văzut de The Telegraph. Acesta va fi discutat de liderii UE la summitul de săptămâna viitoare.

Ideile schiţate de Rompuy variază de la reforme financiare deja discutate la o uniune politică în cadrul zonei euro. "Obiectivul general va fi ca politica economică să fie elaborată progresiv la nivel european", se arată în raport.

De asemenea, Rompuy se aşteaptă ca UE să fie de acord cu un "cadru operaţional" pentru ca în martie anul viitor Banca Centrală Europeană (BCE) să devină autoritatea unică de suprave­ghere a sistemului bancar din zona euro, cu toate că Franţa şi Germania au încă dispute pe această temă.

Preşedintele Consiliului European vrea ca apoi să se realizeze o "uniune bancară completă" şi ca anul viitor să fie elaborate propuneri legislative pentru înfiinţarea unui fond comun de bailout pentru bănci, precum şi a unei scheme de garantare a depozitelor la nivelul zonei euro.

Aceste propuneri sunt şi mai controversate decât cea care vizează ca BCE să aibă rolul de autoritate de supra­veghere în cadrul uniunii monetare.

De asemenea, în raport se menţionează că în 2014 toate statele din zona euro va trebui să "îşi asume angajamente de natură contractuală cu instituţiile UE în privinţa măsurilor şi reformelor pe care se angajează să le realizeze, precum şi asupra mijloacelor de implementare ale acestora".

După ce vor fi îndeplinite aceste condiţii care stau la baza planului - uniunea bancară şi contractele obli­gatorii de politică bugetară - se va trece la "finalizarea" proiectului monedei unice, care va "presupune modificarea tratatelor" UE după 2014. În final, proiectul presupune ca toate ţările din zona euro să renunţe la suveranitatea fiscală, urmând ca deciziile asupra bugetelor naţionale să fie luate de comun acord, iar politicile economice vor fi coordonate la nivelul uniunii monetare.

Potrivit proiectului realizat în colaborare cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, preşedintele BCE Mario Draghi şi preşedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker, Marea Britanie va rămâne izolată.

Acest lucru îi va determina, cu siguranţă, pe britanici să organizeze un referendum în privinţa părăsirii UE în a doua jumătate a anului 2014, chiar înainte de alegerile generale.