Clujenii de la Electroglobal aşteaptă o creştere de 21% a afacerilor în acest an

Autor: Laurentiu Cotu 06.12.2012

Furnizorul de materiale şi echipamente electrice Electroglobal din Cluj, controlat de Radu Ciorba Cristian (de numele căruia se leagă şi afacerea Frosys, vândută ulterior com­paniei Siemens Ro­mânia) în asociere cu Ioan Cior­ba şi Maksay Csaba, mi­zează pentru acest an pe o ci­fră de afaceri de 56,9 mil. lei (cir­ca 12,6 mil. eu­ro), în creş­tere cu 21% faţă de anul trecut. Clu­jenii au încheiat anul 2011 cu afaceri totale de aproximativ 47 mil. lei (10,9 mil. euro), potrivit site-lui Mi­nis­terului Finan­ţelor Publice.

"Având în vedere rezultatele po­zitive obţinute în urma focusării pe segmentul industrial, credem că businessul Electroglobal va continua să se dezvolte şi să ofere soluţii şi suport tehnic pentru clienţi industriali şi pentru constructori. Însă, în realizarea exerciţiului financiar suntem la fel de afectaţi ca orice altă companie privată din Româ­nia de con­textul econo­mic, politic sau ex­tern al pieţei", a de­clarat pen­tru ZF Tran­sil­vania Radu Cior­ba, direc­tor exe­cu­tiv şi unul din­tre ac­ţionarii Electro­global.

Electroglobal a fost premiată în această toamnă la Cluj în cadrul celei de-a cincea ediţii a eveni­men­tului "Cam­pioni în busi­ness", sus­ţinut de Ziarul Finan­ciar în parteneriat cu fondul de in­vestiţii Enter­prise Investors, BCR, cea mai mare bancă locală, firma de audit şi consultanţă PwC şi Fundaţia Triple Helix.

Clienţii Electroglobal sunt în principal concentraţi, ca domeniu de activitate, în in­dus­tria energetică şi chimică, cea constructoare de maşini, dar şi instalatorii ce au activităţi în proiecte industriale.

Clujenii furnizează clienţilor aparataj electric de joasă tensiune, motoare electrice, convertizoare de frecvenţă, automate pro­gra­mabile, senzori, corpuri şi surse de iluminat, cabluri şi materiale de instalaţii, Electroglobal fiind partener al Siemens Industry Auto­mation and Drive Technologies.

"Piaţa în care activăm este unul dintre pilonii economiei naţionale, iar dezvoltarea companiei noastre o vedem printr-o creştere organică, în detrimentul celei extensive prin achiziţii de alte firme", a precizat Ciorba.

Oficialii companiei au mai spus că au fost abordaţi pentru a vinde Electroglobal, însă au declinat din start aceaste oferte pentru că "au încredere în resursele şi posibilitatea de dezvoltare a companiei".

Echipa Electroglobal numără în prezet peste 60 de angajaţi, atât ingineri specialişti cu experienţă, cât şi absolvenţi de facultate.

Electroglobal este o companie înfiinţată în urmă cu 8 ani la Cluj ca distribuitor de materiale şi echipamente electrice ale unor importanţi producători europeni şi este controlată în prezent de Radu Ciorba Cristian, în asociere cu Ioan Ciorba şi Maksay Csaba. La momentul înfiinţării, în anul 2004, Electroglobal era deţinută de către 4 antreprenori (2 cetăţeni români şi 2 cehi).

Radu Ciorba, împreună cu un partener francez, au înfiinţat şi firma Frosys, vândută ulterior companiei Siemens România. Frosys, înfiinţată în anul 1994, a fost iniţial distribuitor pentru divizia de automatizări a Siemens, a ajuns apoi centru autorizat al firmei germane, iar după achiziţionare a devenit parte integrantă a grupului internaţional Siemens, pe domeniul soluţiilor şi serviciilor de automatizări. Compania Frosys a fost achiziţionată integral de Siemens în anul 2007 şi integrată prin absorbţie în concernul german în anul 2008. Informaţiile despre valoarea tranzacţiei nu au fost făcute însă publice.