Aurelian Dochia: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din 2013 va fi influenţată de eventuale privatizări

Autor: Ioana David 06.12.2012

Aurelian Dochia, analist eco­no­mic şi fost bancher de investiţii, este de pă­rere că în 2013 piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A - mer­gers & acqui­si­tions) va fi mult influenţată de pri­va­ti­zări, dacă Gu­vernul va decide să mear­gă înainte cu acest program. Semnarea unor astfel de tran­zacţii va avea un efect de multi­pli­ca­tor, determinând semnarea şi altor afaceri.

 

„Dacă Guvernul va da această direcţie, va exista şi mai multă încredere în piaţă, iar investitorii vor începe să se uite cu mai multă atenţie“, a spus Aure­lian Dochia prezent la ZF Live.

 

Guvernul a anunţat că are în vedere să vândă pe bursă pachete de acţiuni la com­panii de stat precum Romgaz şi Hidroelectrica. Analistul economic no­tea­ză că anul 2012 a adus o uşoară creş­tere pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, însă nivelul rămâne mult în urma valorilor record atinse în anii 2005-2008.

 

Multe tranzacţii la final de an

 

De la începutul anului au fost anunţate aproximativ 50 de tranzacţii, cu o valoare cumulată de peste 1,3 mld. euro, arată datele centralizate de ZF. Cea mai dinamică lună a fost no­iembrie, când părţile au bătut palma în zece tranzacţii. Totodată, luna no­iembrie a adus şi cea mai mare afacere din retail, când Auchan a cumpărat cele 20 de magazine ale real.

 

Aurelian Dochia mai notează că fondurile de investiţii au fost destul de puţin prezente în piaţa de M&A în acest an şi estimează că şi în 2013 vor avea o strategie oportunistă.

 

„Tranzacţiile făcute de fonduri au fost mai puţine, piaţa crescând pe baza deal-urilor directe dintre investitorii strategici. Este oarecum normal pentru că fondurile de investiţii au criterii de randament destul de greu de îndeplinit în condiţiile în care revenirea econo­mi­că se prognozează că va fi destul de sla­bă“, a spus Aurelian Dochia. 

 

Chiar dacă există „oportunităţi bune şi preţuri interesante“, analistul consideră că fondurile de investiţii nu găsesc în România o destinaţie atrac­tivă de investiţii câtă vreme nu văd o evo­lu­ţie favorabilă a economiei.

 

„Fondurile de investiţii vor rămâne pe o strategie oportunistă. Dacă există o oca­zie bună vor intra“, a mai spus Dochia. Pe de altă parte, companii ro­mâ­neşti se uită către pieţele din regiune, deşi nu este uşor de gestionat un busi­ness în afara pieţei mamă.

 

 

Unele afaceri româneşti au ajuns la maturitate, iar fondatorii trebuie să aleagă

 

„Nu este uşor să identifici oameni, directori, pe care să-i trimiţi într-o altă ţară şi să le dai pe mână toată afacerea, toată răspunderea. Companiile româ­neşti nu au cunoştinţele necesare şi nici forţa financiară să cumpere acest cunoş­tinţe. Dar sunt domenii care au început să meargă (în care companiile ro­mâ­neşti să se dezvolte în afară - n.red.)“, a mai spus Dochia.

 

În opinia analistului, afacerile ro­mâ­neşti pornite în ultimii 20 de ani au ajuns la un punct de maturizare, iar pro­prie­ta­rii va trebui să aleagă ce vor să facă în con­tinuare: să vândă afa­cerea, să o lis­teze pe bursă şi să trans­fere ma­nage­men­tul către directori pro­fe­sio­nişti sau să o dezvolte familia.

 

„Cred că ar fi foarte frumos ca şi în Ro­mânia să se creeze dinastii de afaceri, în care să transmită afacerile pe par­cur­sul mai multor generaţii“, a con­tinuat Dochia.

 

În legătură cu evoluţia macroeco­nomică a României în 2013, analistul crede că în pri­ma parte a anului viitor economia româ­neas­că o să fie la un regim de avarie, ur­mând să existe o revenire în partea a doua.

 

„Faţă de începutul anului 2012 când exis­tau voci care dădeau un senariu ca­tas­trofic la nivel european şi care nu ex­clu­deau nici posibilitatea ca o ţară pre­cum Grecia să fie obligată să iasă din zo­na euro, acum lu­crurile s-au mai aşezat şi există speranţa că partea cea mai grea a trecut“, a mai spus Dochia.