Medicamente expirate de doi ani, vândute lângă produse de uz veterinar într-o farmacie din Vaslui

Autori: Andreea Unturica , Teodor Istrate 07.12.2012

O farmacie din localitatea vasluiană Deleşti a fost amendată cu 10.000 de lei de omisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Vaslui,după ce, în urma unui control inopinat, pe rafturile unităţii au fost descoperite scoase la vânzare numeroase medicamente, produse cosmetice şi suplimente alimentare expirate.

O parte dintre produsele farmaceutice erau expirate şi de doi ani, iar în unele situaţii termenul de valabilitate care este ştanţat, în mod normal, pe produse era tăiat cu foarfeca astfel încât clienţii să nu vadă când ies medicamentele din garanţie. Mai mult decât atât, în aceeaşi farmacie se vindeau medicamente de uz veterinar, precum şi produse fitosanitare.

"Temperatura de păstrare a medicamentelor şi a produselor farmaceutice era aceeaşi cu cea de afară astfel încât o parte din produse erau chiar îngheţate. Per soana care se afla în farmacie la momentul controlului nu a putut prezenta nici autorizaţia de funcţionare a unităţii, care are sediul social în localitatea Podul Ilioaei, judeţul Iaşi. Toate produsele expirate, multe şi pentru copii, au fost retrase de la comercializare, urmând ca săptămâna viitoare să finalizăm controlul în acest caz", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX şeful CJPC Vaslui, Ramona Sava.

Conducerea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Vaslui va sesiza şi alte organe abilitate ale statului care să desfăşoare o serie de controale la farmacia din Deleşti, cum ar Poliţia, Garda Financiară şi Direcţia de Sănătate Publică Vaslui.

Prefectura Vaslui a dispus, în 23 noiembrie, Direcţiei de Sănătate Publică declanşarea unei ample acţiuni de control în toate cele 26 de farmacii din mediul rural, după ce într-o unitate farmaceutică s-a descoperit că 90 la sută din medicamentele aflate la vânzare erau expirate, unele şi de zece ani.

Toate cele 26 de farmacii care funcţionează în mediul rural pe teritoriul judeţului Vaslui vor fi controlate, în perioada imediat următoare, de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), pentru a se depista medicamentele expirate care sunt puse la vânzare către populaţie.

Ampla acţiune de control, în care va fi implicat şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Vaslui, a fost dispusă de către Prefectură, după ce, la sesizarea unui client, într-o farmacie din localitatea Ivăneşti s-a constatat că 90 la sută din medicamentele aflate pe rafturi la vânzare sunt expirate, unele chiar şi de zece ani.