Hidroelectrica a făcut 84 mil. euro pe bursa de energie

Autor: Roxana Petrescu 09.12.2012

Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie din România intrat în insolvenţă la jumătatea aces­tui an, a încasat peste 84 de milioane de euro pe plat­for­ma contractelor bilaterale a bursei de energie OPCOM prin intermediul ofertele depuse, cu 37 de milioane de euro mai mult faţă de suma pe care compania ar fi încasat-o dacă şi-ar fi vândut energia pe contractele directe.

Odată cu intrarea în insolvenţă, 6 din cele zece mari con­trac­te directe de vânzare a energiei au fost denunţate, în pre­zent energia hidro fiind vândută în mod direct numai către Alro, Elsid, Electrocarbon şi Elec­tro­magnetica. Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Ener­gy Financing Team), Alpiq Rom­In­­dustries, Alpiq Rom­Ener­gie şi la final Energy Hol­ding au fost rând pe rând decu­pla­te după ce numai în perioada 2006 - 31 mai 2012 au provocat o pier­dere de circa 3 mld. lei (circa 700 mil. euro). Potrivit calcu­le­lor ZF, în total, de la semnarea acestor con­trac­te, în anii 2003-2004, pier­de­ri­le ar putea fi de circa 1,5 mld. euro.

La finalul săptămânii tre­cute Hi­dro­electrica a vândut 5 pa­che­te de energie pentru care a înca­sat 36 mil. lei (8 mil. euro), cum­pă­rătorii fiind Electrica Fur­ni­za­re, GDF SUEZ şi RE Power Ge­ne­ration. În total, de la intra­rea în in­solvenţă Hidroelectrica a con­­trac­tat pe piaţa con­curenţială a contractelor bilaterale 40 de pa­chete de ener­gie în valoare totală de 379 mil. lei (84,2 mil. euro).

"Diferenta dintre preţul cu care Hidroelectrica vinde acum energia produsă şi preţul din contractele bilaterale care au fost denunţate după intrarea în insolvenţă se apropie de 110 lei/MWh şi este posibil să crească, având în vedere con­diţiile hidrologice prognozate pentru anul 2013. Astfel, tran­zacţiile încheiate la preţurile pe piaţa concurentială reduc sem­ni­ficativ pierderile provocate Hidroelectrica de seceta pre­lungită, care are ca efect realizarea unei producţii de ener­gie de nici 12 TWh în 2012, faţă de 17,6 TWh, cât este pro­duc­ţia dintr-un an mediu hidrologic", a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar al Hidro­elec­trica. Astfel, potrivit calculelor Euro Insol, încasările su­pli­mentare ale Hidroelectrica din această campanie de vân­zare a energiei pe bursă se ridică la circa 37 mil. euro, sumă care reprezintă diferenţa între preţul obţinut pe bursa de ener­gie şi preţul pe care compania l-ar fi obţinut dacă-şi vin­dea energia pe contracte directe. Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, Hidroelectrica va încheia anul acesta cu o pierdere de 384 de milioane de lei şi venituri de 2,3 de miliarde de lei.