România, „surprinsă“ sub zăpadă

Autor: Mediafax 10.12.2012

Zeci de localităţi rămase fără energie electrică, drumuri blocate de avalanşe şi straturi de zăpadă de peste 50 de centimetri, turişti blocaţi în staţiuni şi curse aeriene anulate sunt doar câteva dintre efectele primei zăpezi "serioase" care a "lovit" o Românie "surprinsă" duminică dimineaţă.

Ieri, din cauza zăpezii şi a viscolului 40 de pacienţi de la Spitalul Breaza, din judeţul Prahova, au fost mutaţi într-un alt pavilion, pentru a nu îngheţa de frig, iar două ambulanţe au ajuns cu întârziere la un pacient care avea astm şi altul care a suferit un accident cerebral, a precizat într-o videoconferinţă ministrul sănătăţii Raed Arafat. De asemenea, du­minică dimineaţă alte patru ambulanţe au fost blocate pe drumurile din trei localităţi ale ju­deţului Timiş, din cauza viscolului şi a zăpezii, acestea fiind în imposibilitatea de a ajunge la cazurile la care au fost solicitate. Iar lista efectelor negative provocate de zăpadă în ju­deţul Timiş poate continua - şase curse aeriene operate în Timişoara au fost anulate din cauza vântului care sufla cu 60 de kilometri pe oră, circulaţia pe autostrada Arad-Timişoara şi tronsonul de autostradă Timişoara-Lugoj a fost întreruptă, iar cursurile din toate cele 823 de unităţi de învăţământ din judeţ nu se vor ţine luni, din cauza imposibilităţii copiilor de a se deplasa către şcoli.

Deşi Ministerul Apărării şi Internelor a so­licitat Ministerului Apărării Naţionale ajutorul pentru a interveni în zonele afectate de ninsori, Corneliu Dobriţoiu, ministrul apărării, a precizat doar că 4.000 de militari sunt "gata să intervină în cazul în care este nevoie de armată, comandanţii fiind în unităţi".

În acelaşi timp, locuitorii celor 23 de localităţi din judeţul Dâmboviţa erau "rupţi de lume", ninsoarea şi vântul puternic înregistrat ieri dimineaţă în această zonă provocând avarii la reţeaua de electricitate.

Totodată, turiştii cazaţi la hotelul de la cota 1.400 din Masivul Bucegi au rămas blocaţi, drumul care face legătura dintre Sinaia şi Cota 1.400 fiind compet blocat din cauza stratului de zăpadă care atingea 60 de centimetri. Iar în staţiunea Rânca, din judeţul Gorj, aproximativ 250 de turişti nu au putut părăsi hotelurile din cauza blocării drumurilor.

Până duminică seară, zeci de drumuri din 29 de judeţe erau încă acoperite de zăpadă.