CohnandJansen JWT: În cinci ani, agenţiile din România vor prelua mai mult din business-ul de Europa Centrală şi de Est

Autor: Andreea Mindrila 10.12.2012

România este considerată un hub creativ în regiune, piaţa locală de publicitate având potenţial de dezvoltare, în pofida crizei economice care a afectat sumele investite de companii în marketing şi comunicare, fapt tradus în scăderea bugetelor agenţiilor din industria de media.

Alina Tudose, managing director şi head of strategy CohnandJansen JWT, spune că în prezent, pe piaţa de advertising, tendinţele sunt de consolidare a business-urilor agenţiilor de publicitate, prin afilieri la reţele internaţionale şi fuziuni, dar şi creşterea digitalului.

"Peste cinci ani, agenţiile din România vor prelua mai mult din business-ul din Europa Centrală şi de Est. Sper ca piaţa locală de publicitate să ramână vie din punct de vedere creativ şi ancorată la mediile noi care vor apărea. Nu mă aştept la creşteri spectaculoase în cifre de afaceri, mă aştept însă la consolidări ale unor grupuri importante aflate pe piaţă", crede Alina Tudose.

CohnandJansen JWT este prezent pe piaţa locală de zece ani, timp în care industria de comunicare a cunoscut evoluţii contrastante. Agenţia a fost înfiinţată în octombrie 2002 de Cristina Jansen şi Andrei Cohn, iar până în prezent au fost realizate două parteneriate strategice, unul cu Ashley&Holmes, iar în 2010 cu JWT (reţea globală de publicitate, parte a celui mai mare grup de comunicare din lume - WPP).

"În 2009 am pus bazele departamentului de online care acum este perfect integrat în agenţie. Toate acestea ne-au ajutat să consolidăm firma şi cel mai mult să avem continuitate în tot ceea ce facem. Mai precis să păstrăm spiritul creativ la un nivel ridicat, indiferent dacă este criză sau nu, sau dacă bugetele clienţilor sunt mari sau mici", susţine Cristina Jansen, partener CohnandJansen JWT.

Ea spune că în ultimii zece ani, industria de comunicare a avut două perioade diferite, prima până în anul 2009, când piaţa a a cunoscut creşteri şi dezvoltări masive şi a doua etapă, în care industria s-a prăbuşit efectiv până la nivelul anilor 2003. Mai mult, ea este de părere că în această perioadă criza economică a schimbat aproape peste noapte felul în care se făcea business.

"Cine a creat şi s-a consolidat în prima etapă a ajuns s-o trăiască şi pe-a doua. În pofida acestui fapt însă cred că în cei zece ani de când suntem pe piaţă, industria a avut cu siguranţă o evoluţie. În primul rând pentru că a început să se formeze a doua generaţie de agenţii, cele locale, formate de oamenii care au plecat din agenţiile multinaţionale şi care se simţeau încrezători că pot face lucrurile altfel. Aceste agenţii au înteţit concurenţa şi au crescut nivelul creativ. Tot în ultimii zece ani în industria de comunicare a avut loc o infuzie masivă de know how prin intermediul oragnizaţiilor precum IAA (International Advertising Association), UAPR (Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România), şcoala ADC*Ro, Smark, Evensys", explică fondatoarea CohnandJansen JWT.

Cristina Jansen menţionează că la evoluţia industriei de comunicare au contribuit şi festivalurile organizate de industria de publicitate precum ADOR, Adprint, Internetics şi Effie, dar şi recunoaşterile primite de agenţiile româneşti la festivalurile internaţionale.

În primele opt luni ale acestui an cifra de afaceri înregistrată de companie a fost de 7,8 milioane lei, cu 30% mai mare faţă de anul precedent.

Portofoliul actual de clienţi cuprinde peste 30 de branduri, nu toate active simultan, însă Alina Tudose susţine că pentru fiecare dintre ele realizează cel puţin o campanie pe an. În afară de clienţii enumeraţi anterior, din portofoliu mai fac parte şi Aqua Carpatica, Macromex (un nou brand de îngheţată), Nissan, Henkel (Perwoll), Vodafone (comunicare internă şi customer care), SMURD (pro bono) şi Teatrul vienez (pro bono).

Alina Tudose conchide spunând că dacă în cei zece ani de când agenţia a fost înfiinţată a crescut de la un boutique de creaţie până la o companie afiliată uneia din cele mai importante reţele de publicitate din lume, aşteptările vizează o consolidare a business-ului în următorii ani. "Nu ne dorim să devenim o fabrică, sau cea mai mare agenţie din România, însă ne dorim să facem lucrurile mai bine şi mai relevant pentru brandurile pe care lucrăm".