Încă o firmă a Red Management a intrat în insolvenţă, cu datorii de 80 mil. lei

Autor: Cristina Cuncea 11.12.2012

Firma Tătăraşi Arena, înfiinţată de Red Management Capital pentru dezvoltarea unui complex rezidenţial în Iaşi, a intrat în insolvenţă, pentru datorii de 80 milioane lei (18 milioane euro), având la intrarea în incapacitate de plată disponibilităţi băneşti de 6 lei.

Volksbank, cu 20 de milioane de lei, respectiv circa 25% din creanţe, este printre cei mai importanţi creditori, potrivit tabelului preliminar al creanţelor. North East Property Holdings, din Olanda, prin care Red Management Capital controlează Tătăraşi Arena, s-a înscris în tabel cu creanţe de 42,5 milioane de lei (70,37%), iar firma Instalaţii Grup, constructorul general al complexului, cu 15,2 milioane de lei.
Banca a acordat firmei un împrumut pentru investiţii în valoare de 14 milioane de euro, din care a fost trasă doar suma de 3,89 milioane euro, echivalentul a 17,37 milioane lei. Din cauză că nu a fost îndeplinit numărul de antecontracte prevăzut în contract firma nu a mai putut beneficia de restul creditului.
Valoarea activelor firmei este estimată la 53,3 milioane de lei. Red Management Capital, condusă de omul de afaceri Andrew Stear, nu este la primul eşec pe piaţa locală. Compania este proprietara centrului comercial Armonia Mall din Brăila, închis după doar nouă luni de funcţionare, pentru rezultate slabe. Firma prin intermediul căreia este dezvoltat centrul comercial a intrat anul trecut în insol­venţă, iar mallul a fost scos la licitaţie, fără succes însă.
Red este un grup controlat de fondurile de investiţii GED din Spania şi Warburg Pincus din Statele Unite, care avea intenţia să dezvolte şi nu­me­roase alte proiecte, în oraşe pre­cum Baia Mare, Satu Mare, Constanţa, Iaşi sau Giurgiu. Toate aceste proiecte au fost blocate, iar unele au ajuns de asemenea în insolvenţă sau faliment.
Grupul a dezvoltat şi proiectul Armonia Arad, cumpărat de compania austriacă Immofinanz, care a decis în acest an să îl închidă.
Administratorul judiciar al proiectului din Iaşi este Casa de Insolvenţă Transilvania, care apreciază în raportul în urma analizei cauzelor de intrare în insolvenţă a firmei că există posibilitatea ca aceasta să devină solvabilă, dar cu un aport din partea acţionarilor sau a unui investitor strategic pentru finalizarea investiţiei şi valorificarea acesteia.
Complexul ar fi urmat să cuprindă 7 blocuri de locuinţe, fiind amplasat lângă Iulius Mall din Iaşi.
"Blocurile construite în cadrul complexului sunt situate lângă Iulius Mall, Ateneul Tătăraşi şi complexul studenţesc Tudor Vladimirescu. Datorită acestei localizări există posibilitatea ca apartamentele din cadrul complexului să fie vândute sau închiriate după finalizare", apreciază sursa citată.
Până la data intrării în insolvenţă erau construite "la roşu" trei din cele şapte blocuri. Terenul a fost achiziţionat în anul 2006, iar în 2007 a fost desemnat deja antreprenorul general. Firma nu a reuşit să vândă nicio locuinţă, cu excepţia a 6 antecontracte.