Clever Taxi vrea 10 euro pe lună pentru comenzi via smartphone

Autor: Adelina Mihai 10.12.2012

Peste 500.000 de comenzi de taxi au fost procesate de la începutul anului prin intermediul Clever Taxi, o aplicaţie realizată de doi absolvenţi de Politehnică pentru sistemele de operare Google Android şi Apple IOS.

"În prezent, cine face o comandă prin intermediul aplicaţiei are acces la 5.000 de şoferi de taxi din Bucureşti şi 2.000 în ţară (în Cluj şi în Iaşi). Am semnat contracte cu 10 companii de taxi care folosesc aplicaţia noastră, iar până în prezent au fost 30.000 de downloaduri", a spus Mihai Rotaru, 27 de ani, antreprenorul care a dezvoltat aplicaţia Clever Taxi alături de Alex Dumitru după o idee lansată în urmă cu doi ani în cadrul unui concurs de start-up-uri în tehnologie.

Proiectul a necesitat o investiţie de 50.000 de euro şi a fost finanţat de Andrei Pitiş, un investitor în mai multe proiecte de IT, printre care se numără i-rewind sau firma de headhunting în IT Tech Mind.

Primele comenzi de taxi prin intermediul acestei aplicaţii au fost făcute la începutul acestui an, însă o lansare oficială a produsului a fost realizată în luna octombrie.

"Ideea aplicaţiei este de a oferi o alternativă din mileniul III la staţiile radio de taxi. Am văzut care este reacţia şoferilor şi a utilizatorilor şi este o creştere explozivă a pieţei. Este mult mai uşor să dai comandă prin aplicaţie decât prin telefon, pentru că scurtează durata unei comenzi la 20 de secunde faţă de 3- 5 minute pe telefon", a spus Andrei Pitiş. Companiile de taxi sau şoferii de taxi care folsoesc aplicaţia Clever Taxi urmează să plătească până la 10 euro pe lună pentru fiecare maşină care utilizează aplicaţia.

Creatorii aplicaţiei estimează că aceasta va genera venituri de un milion de euro până la finele anului viitor, în condiţiile în care în următoarele două luni aplicaţia va putea fi folosită de către şoferii şi companiile de taxi din toată ţara.

Pentru a genera venituri de un milion de euro pe an, compania ar trebui să aibă în fiecare lună peste 8.000 de maşini de taxi care să plătească taxa de 10 euro. În Bucureşti există spre exemplu aproximativ 9.000 de taximetre.

De la începutul anului au fost lansate mai multe aplicaţii similare, printre care se află Taxi Zoom, Taxi Beet sau Star Taxi, însă pe piaţă sunt şi companii care au lansat propria aplicaţie pentru comenzi taxi, cum este Speed Taxi din Bucureşti.