Bancherii muncesc înainte de Crăciun şi Revelion

Autor: Claudia Medrega 10.12.2012

BÂncile comerciale vor lucra cu publicul pe 24 şi 31 decembrie având în vedere reglementările existente care stabilesc că sistemul naţional de plăţi şi operaţiunile de piaţă monetară şi valutară nu pot fi întrerupte mai mult de patru zile calendaristice la rând.

"În zilele de 24 şi 31 decembrie sistemul bancar funcţionează normal. Exis­tă o reglementare a BNR care prevede că sistemul de plăţi, operaţiunile de piaţă monetară şi piaţă valutară nu pot fi întrerupte mai mult de patru zile calendaristice consecutive", a declarat Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale.

O întrerupere mai lungă a sistemului naţional de plăţi ar putea crea întârzieri prea mari la decontare inclusiv pe circuitele de plăţi externe. De asemenea, s-ar putea crea probleme cu plata ratelor la credite care au date scadente în ultima săptămână a anului.

Chiar dacă regulamentul ar trebui cunoscut pe piaţă, în unele bănci persista ieri incertitudinea cu privire la programul de lucru din zilele care preced Crăciunul şi Revelionul, bancherii fiind obişnuiţi să primească o circulară de la BNR care să clarifice calendarul. În cazul acesta fiind vorba de aplicarea unui regulament, banca centrală nu a mai considerat necesară emiterea unui anunţ formal.

Crăciunul pică anul acesta exact la mijlocul săptămânii, fiind foarte tentantă legarea zilelor libere până la Revelion. În situaţiile excepţionale BNR anun­ţă din timp care sunt zilele nebancare. Regimul de zi nebancară înseam­nă practic că operaţiunile interbancare în lei nu sunt posibile, însă sucursalele bancare pot fi deschise pentru a le oferi clienţilor diverse informaţii, pentru a întocmi dosare de credit sau pentru a furniza servicii în condiţiile unei zile de sâmbătă, respectiv cu înregistrare în cont în următoarea zi bancară.

Anul bancar 2012 a început pe 4 ianuarie deoarece BNR le-a lăsat bancherilor o zi de răgaz în plus pentru a-şi adapta sistemele informatice la contabilitatea IFRS.