Compania de Apă Someş a investit 20 mil. lei în extinderea reţelei de apă-canal din Cluj

Autor: Laurentiu Cotu 11.12.2012

Compania de Apă Someş a finalizat o investiţie în valoare de 20,4 mil. lei (circa 4,5 mil. euro) ce a constat în execuţia unor lucrări de extindere a reţelelor de apă şi canalizare din Cluj-Napoca. Astfel, în cadrul proiectului ’’Extindere reţele de apă şi canalizare din Cluj-Napoca’’, finanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu, au fost executate lucrări pe 58 de străzi şi zone din muncipiu.

Contractul de execuţie a presupus realizarea a 35 km de reţele noi de apă în 29 de zone şi străzi, printre acestea numărându-se Colonia Borhanci, Sopor, Breaza, zona Făgetului, străzile Pomet şi Cantonului, drum Palocsay sau strada Romul Ladea. Totodată, au fost realizaţi 20 km de noi reţele de canalizare pentru 29 de străzi (cartier Europa, Colonia Borhanci, Sopor, drumul Făgetului , Fanaţelor, Frunzişului, Vântului, Victor Papilian sau Eugen Ionesco).

Contractul face parte din proiectul major de investiţii "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj - ’’Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare în zona Cluj-Sălaj", cofinanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 196,9 mil. euro.

Contribuţia nerambursabilă a UE este de 74%, cea a guvernului României de 11,3%, a autorităţilor locale de 1,9%, iar restul de 12,8% din finanţare a fost obţinuă de Compania de Apă Someş printr-un credit bancar. Programul este derulat de Compania de Apa Someş in perioada 2009-2013.