Americanii de la Emerson: Pentru activitatea din Cluj anul 2012 a fost foarte bun. Suntem în grafic

Autor: Laurentiu Cotu 11.12.2012

Grupul american Emerson, cu afaceri globale de peste 24 mld. dolari, a recrutat în acest an în jur de 600 de oameni pentru fabriciile din parcul industrial Tetarom II, din Cluj, unde în prezent lucrează 1.500 de persoane.

Potrivit oficialilor companiei, la începutul acestui an, personalul din campusul Emerson din Cluj număra între 800 şi 900 de persoane. Însă planurile ame­ricanilor pentru Cluj prevăd ca numă­rul angajaţilor de aici să crească la 2.800 de persoane în următorii ani.

„Am realizat targetul propus pentru acest an, respectiv atingerea pragului de 1.500 de angajaţi la Cluj. Campania de recrutări nu se opreşte aici, urmând ca anul viitor, odată cu punerea în funcţiune a fabricii Emerson din Oradea, să mai fie angajaţi un număr semnificativ de oameni. Mai mult, recrutările vor continua în 2013 şi pentru fabricile Emerson din Cluj“, a declarat pentru ZF Transilvania Călin Banciu, general manager Emerson din România.

Merg înainte cu investiţiile

Emerson a anunţat în luna septembrie a acestui an că plănuieşte extinderea capacităţii din România printr-o investiţie de 50 mil. euro într-un centru de producţie şi suport în Oradea. Investiţia, care va fi demarată la începutul anului viitor în Euro Business Park din Oradea, presupune crearea a 1.500 de noi locuri de muncă în următorii ani.

Conform planurilor anunţate de com­panie, Emerson va demara în primele luni ale anului 2013 construcţia unei hale de producţie, cu o suprafaţă iniţială de 20.000 mp, urmând ca  până la finalul anului viitor să înceapă şi lucrările la o clădire de birouri de aproximativ 7.000 mp, pentru activităţile de inginerie şi suport. În total, americanii vor închiria un teren de 14 hectare în incinta Euro Business Park din Oradea.

„La Oradea suntem în faza de proiec­tare şi estimăm că din primăvară vom de­mara lucrările de construcţie. În prezent, la Oradea avem un birou temporar fiindcă am început recrutările de personal pentru primele poziţii, pentru organizarea iniţială. Planurile noastre sunt ca din trimestru al patrulea 2013 fabrica Emerson din Oradea să devină funcţională, moment în care va începe şi recrutarea masivă de personal“, a spus Banciu.

Oficialul Emerson nu a oferit informaţii depre produsele care urmează să fie dezvoltate în fabrica din Oradea, însă a pre­cizat că noua locaţie va cuprinde activităţi de producţie, inginerie şi suport pentru diferite unităţi de afaceri din cadrul grupului.

Americanii de la Emerson deţin în prezent pe piaţa locală un campus în parcul industrial Tetarom II din Cluj-Napoca, unde funcţionează 6 unităţi de producţie. Acestea furnizează echipamente specifice pentru: conversia enerigei solare şi eoliene în energie electrică, echipamente pentru măsurarea şi optimizarea exploatării resurselor submarine de gaz şi petrol, regulatoare pentru gaze, dispozitive şi echipamente pentru tehnica instalaţiilor şi echipamente electrice pentru medii explozibile.

De la Cluj pleacă în Europa de Vest

Pe lângă activităţile productive, în parcul industrial Tetarom II din Cluj activează şi grupuri care furnizează servicii de suport din domeniile: inginerie, financiar, IT, comercial şi administrativ. O parte din aceşti specialişti lucrează într-o clădire de birouri, cu o capacitate de 800 de locuri, inaugurată de Emerson în primul trimestru al acestui an.

Pe de altă parte, Emerson plănuieşte extinderea capacităţii din parcul industrial Tetarom II din Cluj-Napoca, printr-un proiect în valoare de circa 15 mil. euro. Emerson a demarat deja în campusul din parcul Industrial Tetarom II proiectul pentru o nouă clădire (hală de producţie şi birouri), care va adăuga 28.000 mp, la cei 35.000 mp suprafaţă construită existentă. Conform planurilor de dezvoltare ale companiei, prezentate anterior, în momentul finalizării construcţiei, Emerson va angaja în jur de 900 de oameni la Cluj.

„În ceea ce priveşte investiţia în extinderea capacităţii de producţie de la Cluj, aşteptăm în momentul de faţă eliberarea autorizaţiei de construire. Anul viitor trebuie să tragem tare şi cu proiectul de extinderea de la Cluj, pe care sperăm să-l finalizăm înainte de cel de la Oradea“, a afirmat Călin Banciu. 

Potrivit unor informaţii anterioare furnizate de conducerea Emerson, valoarea totală a investiţiilor din parcul industrial Tetarom II va depăşi 125 de milioane de euro, la final. Produsele şi serviciile furnizate de compania din Cluj sunt înglobate în proiecte, dedicate în majoritate pieţei din Europa de Vest.

Compania Emerson SRL, cu sediu în Cluj-Napoca, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 205,7 mil. lei (circa 49 mil. euro) şi un câştig net de aproape 28,4 mil. lei (6,7 mil. euro), conform site-ului Minis­te­rului Finanţelor Publice.

Cine este Emerson

„2012 a fost un an bun pentru Emerson, iar pentru activitatea noastră din Cluj un an foarte bun. Astfel, suntem în grafic cu cifrele bugetate pentru acest an“, a spus Banciu.

Americanii sunt prezenţi pe piaţa locală din anul 2006, însă inaugurarea fabricii din parcul industrial Tetarom II (parcul are o suprafaţă totală de 12 hectare) din Cluj-Napoca a avut loc în anul 2008. La nivel mondial grupul Emerson, cu sediul central în St.Louis, Missouri - SUA, oferă produse şi servicii pentru sectoarele: industrial, co­mercial sau dedicat consumatorilor, grupate în cinci platforme (Process Mana­ge­ment, Industrial Automation, Network Power, Climate Technologies şi Commer­cial & Residential Solutions).

Emerson, listat la Bursa din New York (NYSE:EMR), are peste 133.000 de angajaţi la nivel global şi deţine fabrici în 240 de lo­caţii din întreaga lume. Anul trecut, vân­zările totale ale grupului american Emerson au ajuns la 24,2 mld. dolari, mai mult cu 15% faţă de anul anterior, potrivit informaţiilor existente pe site-ul companiei.