Firma Romstrade a lui Nelu Iordache a intrat în insolvenţă. Răcaru, director de strategie: „Apar şi astfel de situaţii, pregătim un plan de reorganizare“

Autor: Andreea Neferu 11.12.2012

Constructorul Romstrade din Giurgiu, compania fanion a regelui asfaltului Nelu Iordache, a intrat în insolvenţă la scurt timp după ce unul dintre principalii clienţi ai firmei, compania de drumuri, a reziliat şase contracte importante la care Romstrade lucra.

Tribunalul Giurgiu a decis luni deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva firmei Romstrade, la solicitarea com­paniei Agroindustrial Construct din Iaşi, cu activităţi în domeniul construcţiilor de drumuri. Administrator judiciar provizoriu a fost numită Casa de Insolvenţă Transilvania.

Romstrade, una dintre cele mai mari firme de construcţii cu acţionariat local, avea la finalul anului trecut datorii totale de 910,4 milioane de lei (214,8 milioane de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

În acelaşi an, Romstrade a avut o cifră de afaceri de circa 127 de milioane de euro, în scădere cu circa 5% faţă de anul anterior, în timp ce profitul net a scăzut cu 61%, până la 2,6 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Pe numele Rom­strade au fost depuse de-a lungul anului mai multe cereri de intrare în insolvenţă din partea creditorilor companiei.

Contactat de ZF, Gheorghe Răcaru, directorul de strategie al grupului de firme controlat de Nelu Iordache, a spus că firma Romstrade o să pregătească un program de reorganizare astfel încât să evite falimentul.

"A existat un oarecare blocaj, au fost întârzieri de plăţi şi către Romstrade care automat au dus la o decalare a plăţilor faţă de creditori. Apar situaţii de genul acesta în viaţa unora dintre firme. O să se pregătească un program de reorganizare de către administratorul judiciar, însă din punctul meu de vedere, în niciun caz nu se va merge către faliment. Romstrade are mijloace tehnice şi mai are contracte la care încă lucrează care să îi permită să depăşească această situaţie", a spus Răcaru.

Tot luni a fost deschisă procedura insolvenţei în cazul firmei de taxi aerian Romstrade Logistic Express, controlată tot de Nelu Iordache, la cererea companiei de curierat DHL Internaţional.

Şi în acest caz, Casa de Insolvenţă Transilvania va fi administrator judiciar provizoriu.

"Am aflat că am fost numiţi administrator judiciar al societăţii Romstrade, însă nu ni s-a comunicat încă hotărârea de numire. În momentul de faţă, ştim că împotriva societăţii au fost formulate mai multe cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă, iar numirea noastră a venit ca urmare a solicitării mai multor creditori. Cum încă nu avem înştiinţarea oficială, nu ştim nici detalii despre situaţia actuală a societăţii ori motivele intrării ei în insolvenţă. Pe măsură ce vom cunoaşte mai multe detalii vom reveni cu amănunte", au declarat ieri pentru ZF reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania.

Omul de afaceri Nelu Iordache a primit la începutul săptămânii trecute mandat de arestare pentru 29 de zile de la Tribunalul Bucureşti. Iordache este cercetat pentru deturnarea a 25 milioane de lei (5,6 milioane de euro) din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, delapidare, fals în înscrisuri şi spălare de bani.

Nelu Iordache a intrat în liga mare a "regilor asfaltului" în 2007, când afacerile companiei Romstrade au ajuns aproape de pragul de 200 de milioane de euro, după ce cu un an înainte businessul era de doar 18,5 milioane de euro.

Pe lângă firmele din construcţii (Romstrade), transport aerian (Blue Air şi Romstrade Logistic Expres), Nelu Iordache mai este implicat şi în businessuri în agricultură, prin firma Andany Trading.