Şeful grupului Unilever: Europa se confruntă cu 10 ani de stagnare economică

Autor: Marius Oncu 12.12.2012

"Perioada de creştere economică lentă din Europa va dura cel puţin 10 ani şi nu văd o schimbare în această privinţă. Dacă te afli în fruntea unei afaceri precum cea pe care o conduc eu şi nu te pregăteşti pentru aşa ceva, atunci te păcăleşti singur. Sper, spre binele Europei, să mă înşel, dar chiar şi într-un astfel de caz vom fi mai bine poziţionaţi. Este important să priveşti realitatea drept în faţă", a declarat Polman, într-un interviu potrivit Bloomberg.

Declinul încrederii consumatorilor în SUA "îngrijorează lumea", iar recupererea celei mari economii a lumii va fi temperată, cu un avans anual al PIB de 2% dacă Statele Unite "au noroc", a adăugat el.

"Oamenii se descurcă cu greu până la sfârşitul lunii" în SUA, 46 de milioane de americani depinzând de ajutoare guvernamentale pentru a cumpăra alimente", a spus Polman.

Unilever generează aproximativ 16% din vânzările anuale de 50 de miliarde de euro în SUA şi circa 25% în Europa, potrivit unor estimări ale analiştilor Berenberg Bank şi RBC Capital Markets.

Grupul anglo-olandez s-a adaptat la condiţiile economice dificile prin reducerea costurilor, extinderea pe pieţe emergente, precum Indonezia, şi introducerea unor branduri mai ieftine, a declarat Polman.