Acţionarii Sibex au aprobat rectificarea bugetului pentru 2012, care prevede pierderi de 1,6 mil.lei

Autor: Stefan Musgociu 12.12.2012

Acţionarii Sibex au aprobat, marţi, rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an, care prevede pierderi de 1,6 milioane lei, de 2,6 ori mai mari decât cele înregistrate anul trecut, ca urmare a creşterii mai accelerate a cheltuielilor decât dinamica veniturilor.

În bugetul iniţial pentru acest an, aprobat de acţionari în luna aprilie, era prevăzut un profit de 767.000 de lei pentru tot anul, după ce în 2011, Sibex a consemnat pierderi de 596.000 de lei.

Bursa de la Sibiu a consemnat în primele nouă luni pierderi de 678.000 de lei, de 2,6 ori mai mari decât rezultatul negativ din perioada similară a anului trecut, de 258.000 de lei.

Potrivit bugetului rectificat, veniturile ar urma să crească în acest an cu 12%, la 2,6 milioane lei, faţă de 2,4 milioane lei în precedentul exerciţiu financiar. Valoarea rectificată este cu 41% sub cea estimată iniţial, de 4,4 milioane lei.

În primele nouă luni, Sibex a înregistrat venituri în creştere cu 26%, la 2,2 milioane lei, de la 1,7 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totuşi, cheltuielile sunt estimate să urce cu 44% în acest an, la 4,2 milioane lei, de la 2,9 milioane lei, potrivit rectificării bugetului. Deja după primele nouă luni, cheltuielile au ajuns la 2,9 milioane lei, sumă cu 44% peste cea din perioada similară a anului trecut, de 2 milioane lei.

Noul nivel estimat al cheltuielilor este cu 13% peste cel din varianta iniţială a bugetului, de 3,7 milioane lei.

Printre costurile rectificate în creştere se regăsesc cele legate de chirii, impozite şi taxe la CNVM, audit, onorariile avocaţilor precum şi deplasările directorului general şi ale Consiliului de Administraţie.

Pe de altă parte, au fost prevăzute rectificări în jos ale costurilor legate de marketing, servicii cu colaboratori, precum şi de la fondul de premiere.

În AGA de marţi, acţionarii au aprobat şi un buget preliminar pentru primele patru luni ale anului viitor, în condiţiile în care de regulă AGA pentru aprobarea bugetului are loc în luna aprilie.

Totodată, acţionarii au aprobat un nou contract de administraţie care va fi semnat de membrii Consiliului de Administraţie şi care prevede că remuneraţia brută a fiecărui administrator va fi de 4.180 lei/lună.

Obiectivele principale sunt ca Sibex să înregistreze profit în fiecare exerciţiu financiar şi ca administratorii să îmbunătăţească imaginea societăţii pe piaţa de capital internă şi internaţională.

Acţionarii au decis şi înlocuirea auditorului financiar KPMG cu firma Econsulting, pentru reducerea costurilor, la propunerea acţionarului Bogdan Baloşan, care deţine 5% din acţiunile Sibex.

Pe de altă parte, acţionarii au respins o propunere de actualizare şi completare a planului de restructurare şi repoziţionare a grupului Sibex, inclusiv strategii ale Consiliului de Administraţie. Propunerea a fost respinsă având în vedere că planul a fost aprobat într-o AGA din 19 noiembrie, iar administratorii aleşi atunci nu şi-au început încă mandatul întrucât nu au fost validaţi de CNVM.

Acţionarii Sibex au ales pe 19 noiembrie patru noi administratori, printre care şi fostul director general al BVB Valentin Ionescu (propus de SIF Moldova), iar din vechiul consiliu a fost reconfirmat Dan Simionescu (reprezentantul SIF Transilvania). Ceilalţi trei membri votaţi de acţionari sunt Iancu Stavrositu (şeful casei de brokeraj Interfinbrook), Cristina Manuela Duţu (propusă de unul dintre cei mai mari acţionari ai Sibex, Bogdan Baloşan) şi Daniel Grigoropol.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, Baloşan l-a susţinut şi pe Grigoropol.

Tot atunci, acţionarii bursei de la Sibiu au decis să îl acţioneze în instanţă pe Cristian Sima, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general, deşi în AGA preşedintele de şedinţă a afirmat că nu există nici un prejudiciu material în conturile Sibex.

Sima a fost revocat pe 10 octombrie din funcţiile de conducere de la Sibex, deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Sima declara în 12 octombrie, într-o emisiune TV, că se află în Reykjavik (Islanda) şi că a plecat din România de frică, întrucât i s-ar fi cerut să îşi cedeze toate activele pe care le are după ce a pierdut banii clienţilor prin firma WBS Holding, prin care tranzacţiona pe pieţele externe. În prezent, Sima este în Elveţia.

La o zi după revocarea lui Sima şi apariţia în presă a informaţiilor că ar fi dispărut cu banii unor clienţi ai WBS Holding, CNVM a început un control la casa de brokeraj WBS România. Sima a condus WBS România până în aprilie 2011, când a renunţat la funcţie pentru a prelua conducerea Sibex.

CNVM a sesizat Parchetul după ce a constatat existenţa unor falsuri în acte la WBS România, a retras autorizaţia de funcţionare, a aplicat amenzi de 201.000 lei şi a interzis mai multor angajaţi WBS România să mai activeze pe piaţa de capital, inclusiv lui Sima.