Guvernul Ponta îşi răsplăteşte votanţii: anunţă majorarea pensiilor cu 4% de la 1 ianuarie 2013. Cheltuiala în plus va fi de 500 de mil. de euro

Ziarul Financiar 12.12.2012

Guvernul Ponta va majora cu circa 4% pensiile începând cu luna ianuarie 2013, aceasta fiind stabillită ca prioritate în definitivarea proiectului de buget pe anul viitor, în conformitate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a anunţat un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Decizia guvernului va costa bugetul în jur de 500 de mil. de euro în plus, potrivit estimărilor realizate de ZF.

În prezent, în România există 5,29 milioane de pensionari, numărul acestora fiind în scădere în ultimul an. Cu toate acestea, deficitul la fondul de pensii a continuat să crească, având în vedere că numărul de salariaţi care alimentează, din contribuţiile sociale, bugetul Casei de Pensii este de doar 4,3 milioane de persoane.

Noua lege a pensiilor (Legea 263/2010) are ca scop o reformare a sistemului public de pensii, al cărui deficit depăşeşte în prezent suma de trei miliarde de euro.

Numărul pensionarilor nou-intraţi în sistem în anul 2011 a scăzut cu o treime (34%) comparativ cu anul anterior, acesta fiind unul dintre efectele legii pensiilor care a intrat în vigoare la începutul anului trecut.