Analiştii: Gazprom îşi risipeşte profiturile pe proiecte nerentabile la comanda Kremlinului

Autor: Radu Bostan 13.12.2012

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom va întrece rivalii americani de la ExxonMobil şi va înregistra un profit de 37,9 miliarde de dolari, potrivit estimărilor centralizate de Bloomberg. Acţiunile companiei au scăzut însă cu 14% anul acesta, deoarece gigantul îşi varsă banii în cel mai mare program de investiţii din sectorul energiei, care include construcţia gazoductului South Stream şi a unui terminal de export în Orientul Îndepărtat.

Grupul rus a cheltuit anul trecut 53 miliarde de dolari pe investiţii majore, mai mult decât PetroChina, cel mai mare producător de petrol chinez, care a cheltuit 46 miliarde de dolari, şi ExxonMobil, care a investit 36,8 miliarde de dolari. Gazprom a păstrat doar 7% din câştig pentru plata dividendelor, cel mai mic procent dintre primele zece companii energetice la nivel mondial. Astfel, investitorii plătesc pentru priorităţile politice ale preşedintelui Vladimir Putin, anume ocolirea Ucrainei în drumul spre pieţele din Europa şi dezvoltarea regiunilor sărace ale Rusiei, potrivit analiştilor IFC Metropol şi Sberbank CIB.

Gazprom mizează pe South Stream deşi cererea în Europa este în scădere

Proiectul South Stream susţinut de Kremlin va avea o notă de plată de peste 20 miliarde de dolari. Analiştii se întreabă însă dacă acesta va prezenta vreun beneficiu pentru companie, având în vedere că în Europa consumul de gaze naturale va scădea la 550 miliarde de metri cubi în 2015, cu 3,5% mai puţin decât în 2010, potrivit prognozelor Agenţiei Interna­ţionale de Energie. În plus, infrastructura actuală prin care Rusia livrează gaze Europei operează la 70% din capacitate.

"Gazprom se confruntă deja cu un exces de capa­citate de transport spre Europa", spune Ivan Mazalov, director la Prosperity Capital Management, companie care administrează, între altele, acţiuni Gazprom. "Dacă rentabilitatea proiectului este incertă, ar fi mai bine pentru companie să returneze banii acţionarilor în loc să-i verse în investiţii ineficiente."

Capacitatea conductelor care leagă Rusia de Europa este de 223 miliarde de metri cubi pe an, dar exporturile de gaze ruseşti nu vor depăşi 140 miliarde de metri cubi în acest an, potrivit analiştilor Alexander Burgansky şi Roman Odarich de la firma Otkritie Capital.

Ucraina, în prezent principala rută vestică pentru gazele ruseşti, le poate livra clienţilor din Uniunea Europeană până la 140 miliarde de metri cubi pe an. Exporturile ruseşti de gaze via Ucraina au fost întrerupte în mai multe rânduri în ultimii ani, cel mai recent în 2009, din cauza neînţelegerilor legate de preţuri.

În prezent, ţara se confruntă cu concurenţă tot mai mare din partea Belarusului, unde Gazprom a obţinut anul trecut controlul total asupra infrastructurii de gaze, şi a Nord Stream, legătura directă cu Germania pe sub Marea Baltică. Nord Stream şi-a dublat anul acesta capacitatea de transport până la 55 miliarde de metri cubi pe an, însă operează în prezent la un sfert din potenţial. Gazprom mai vinde gaze Turciei prin conducta Blue Stream, inaugurată în 2003, dar care nu a operat niciodată la capacitate maximă. Directorul general al Gazprom Alexei Miller, spune însă că proiectul South Stream va fi profitabil pentru companie, deoarece aceasta nu va mai plăti tarife de tranzit Ucrainei.

Investiţii de 45 miliarde de dolari în Orientul Îndepărtat

La celălalt capăt al Rusiei, Putin a "binecuvântat" în luna octombrie un proiect de 45 miliarde de dolari pentru exploatarea câmpului gazeifer Ceaianda din Iacuţia, în estul Siberiei. Gazprom va construi o conductă de 3.200 km până la coasta Oceanului Pacific şi un terminal de gaze naturale lichefiate în oraşul portuar Vladivostok.

Dacă pe piaţa europeană Gazprom concurează cu energia regenerabilă, gazele naturale lichefiate şi cărbunele din SUA, perspectivele pieţelor din Asia sunt pozitive. Chiar şi aşa, Gazprom îşi face planuri de investiţii în Orient fără a semna în prealabil contracte cu viitorii clienţi. Discuţiile cu China s-au blocat după mai bine de un deceniu din cauza neînţelegerilor asupra preţurilor. "Calculele noastre arată că proiectul ar putea fi o nouă gaură neagră pentru investitorii minoritari ai Gazprom. Pare greu de justificat un proiect care ar dezvolta un câmp complet nou din Iacuţia, ar transporta gazul 3.200 km în paralel cu graniţa chineză şi apoi l-ar lichefia doar pentru a vinde cea mai mare parte din producţia Chinei", notează analiştii Sberbank.

Reprezentanţii companiei insistă însă că Gazprom nu aruncă banii în vânt. "Gazprom derulează într-ade­văr în prezent multe investiţii, dar creează astfel centre noi de producţie şi coridoare de transport care îşi vor arăta utilitatea în viitor", a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kupriyanov. Unii analişti sunt de acord cu reprezentantul Gazprom, apreciind că investiţiile vor ajuta Rusia să-şi menţină cota din piaţa de gaze naturale în următorii ani.

Totuşi, şi oficialii ruşi recunosc că grupul trebuie să-şi restrângă cheltuielile. Compania va aloca doar 23 miliarde de dolari pentru investiţii anul viitor, potrivit bugetului care urmează să fie analizat de consiliul de directori al Gazprom. Deşi grupul şi-ar putea reduce cheltuielile la 35 miliarde de dolari anul acesta, nu este exclus ca ţinta să fie depăşită. Divizia de gaze naturale a Gazprom şi-a depăşit alocarea stabilită în buget pentru investiţii cu 25% anul acesta şi cu 56% anul trecut.

"Circulă o glumă în compania mea care spune că Gazprom construieşte o conductă până la lună", a spus Michael O'Flynn, director la UFG Asset Management. "Nu putem şti când compania va renunţa la a mai fugi după proiecte uriaşe, pentru că acestea nu se termină niciodată", a adăugat el.