UNNPR: Notarii nu au competenţă şi nici calificarea pentru evaluarea bunurilor aduse în garanţie

Ziarul Financiar 13.12.2012

Într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) afirmă că nu deţine date concrete cu privire la notari acuzaţi că ar fi săvârşit fapte penale, singurele informaţii fiind cele din comunicatul DIICOT din data de 13 decembrie.

Notarii publici au în competenţă autentificarea contractelor de vânzare şi a contractelor de ipotecă asupra bunurilor imobile, la cererea vânzătorilor, cumpărătorilor, sau constituitorilor ipotecari (debitori sau garanţi), precum şi a instituţiilor bancare şi financiare nebancare. Obligaţia notarului public este de a verifica situaţia juridică a bunului imobil, modalitatea de dobândire a acestuia, şi actele care stau la baza dobândirii proprietăţii, sarcinile existente asupra imobilului, precum şi situaţia fiscală a proprietăţii.

"Notarii publici nu au nici competenţe şi nici calificarea necesară pentru evaluarea bunurilor aduse în garanţie, această evaluare fiind făcută exclusiv la cererea băncilor, de către evaluatori agreaţi de acestea, atestaţi de ANEVAR (Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România-n.r.) tocmai în acest scop. Contractele de credit încheiate de bancă nu fac obiectul cererilor de autentificare adresate notarilor publici", susţine UNNPR.

La calcularea impozitului pe venitul din tranzacţiile imobiliare, a tarifului de publicitate imobiliară cât şi a onorariului notarial pentru autentificarea unor astfel de acte de vânzare, notarul, potrivit dispoziţiilor prevederilor Codului Fiscal, are în vedere preţul declarat de părţi sau valoarea stabilită din Ghidul privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare, în situaţia în care preţul declarat este inferior acestor valori, instrument de lucru stabilit de Codul fiscal exclusiv în scopul taxării actului, precizează sursa citată.

În consecinţă, evaluarea bunurilor ce fac obiectul unui contract de vânzare sau a unui contract de ipotecă imobiliară nu este o atribuţie a notarului, evaluările fiind făcute de către evaluatori autorizaţi şi agreaţi de instituţiile financiare şi bancare, iar notarul public nu are competenţa de a cenzura raportul de evaluare; în cazul contractului de ipotecă, valoarea bunului adus în garanţie nu este relevantă din punct de vedere al autentificării actului notarial, iar criteriul după care se face taxarea îl reprezintă valoarea creditului acordat de instituţiile financiare şi bancare, explică UNNPR.

UNNPR adaugă că îşi rezervă dreptul de a completa prezentul comunicat, în funcţie de datele concrete furnizate de autorităţile competente, pentru informarea corectă a opiniei publice.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a informat, joi, că 58 de persoane sunt suspectate de într-o afacere de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Concret, "sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", arată DIICOT

Patru notari şi şapte directori de bănci sunt vizaţi în ancheta DIICOT privind fraudări bancare, între care Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti, şi notarul Paula Rosenberg - soţia artistului Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, ales senator pe listele USL.

Procurorii aşteaptă documentele ridicate în timpul percheziţiilor dispuse joi dimineaţă, pentru care un judecător al Curţii de Apel Bucureşti a emis autorizaţie, urmând ca actele să fie centralizate. Curtea de Apel Bucureşti este competentă, întrucât în cauză sunt vizaţi patru notari.

Astfel, audierile ar putea începe în jurul orei 16.00, au precizat sursele citate.

Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili ATE Bank sunt cercetaţi de DIICOT în cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic şi fraţii Creştin, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în această afacere sunt implicaţi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

De asemenea, în anchetă este vizată şi soţia lui Marius Locic, au mai declarat sursele.

Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, că a fost prejudiciată în acest caz cu aproximativ opt milioane de euro, precizând că a sesizat autorităţile, încă din mai 2010, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate.

Conform băncii, creditele beneficiază de garanţii imobiliare, Volksbank Romania precizând că a demarat procedurile de executare silită.

Lucian Cojocaru a fost numit vicepreşedinte la Volksbank în septembrie 2010. Vollksbank sesizase autorităţile în mai 2010.

Anchetatorii au făcut, joi, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiul fiind de 85 milioane de euro.

Percheziţiile au fost duspuse de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală la 48 de adrese din municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

La finalul percheziţiilor, 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, precizează DIICOT.

"În fapt se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii grupării ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat contractele de garanţie ipotecară.

"Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.

BRD a anunţat, joi, că activitatea băncii nu este afectată de percheziţiile DIICOT la două dintre unităţile sale, în cadrul unor investigaţii cu privire la obţinerea ilegală de credite de la mai multe bănci, precizând totodată că BRD cooperează cu autorităţile de mai multe luni asupra anchetelor în curs.

"BRD-Groupe Societe Generale a luat la cunoştiinţă în dimineaţa de 13 decembrie 2012 de solicitarea DIICOT de a efectua percheziţii la sediile a două unităţi bancare din Bucureşti, în cadrul investigaţiilor de mai mare amploare ce vizează obţinerea în mod ilegal de credite de la mai multe instituţii financiare. Potrivit prevederilor legale, banca a asigurat condiţiile necesare efectuării percheziţiilor, conform mandatelor emise de autorităţi. În acelaşi timp, operaţiunile cu clienţii băncii au continuat în condiţii normale", se arată într-un comunicat transmis de bancă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Banca precizează că activitatea instituţiei de credit nu este afectată de această operaţiune.

"BRD cooperează de mai multe luni cu autorităţile asupra anchetelor în curs şi continuă să asigure tot suportul necesar pentru finalizarea cercetărilor dispuse în acest caz", se mai arată în comunicat.