Marius Locic: Sunt total nevinovat, nu am fraudat pe nimeni. Probabil am deranjat anumite persoane

Autor: Catalin Lupasteanu 13.12.2012

Omul de afaceri Marius Locic, care este vizat în ancheta fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, a arătat joi la DIICOT că este absolut nevinovat, are o relaţie foarte bună cu băncile şi creditarea şi că, în opinia sa, cel mai probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor pieţe.

Locic a fost adus joi după-amiază de mascaţi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), unde procurorii îl vizează pe acesta în dosarul în care aproximativ 60 de persoane sunt suspectate de comiterea unor fraude bancare cu un prejudiciu de 85 de milioane de euro.

La intrarea în sediul DIICOT, Locic a fost lăsat să spună câteva cuvinte, acesta arătând că se consideră absolut nevinovat de acuzaţiile generale ce au fost anunţate, până la acest moment, prin anunţul oficial al DIICOT.

"Vreau să vă spun că sunt total nevinovat în acest dosar al bancherilor sau al fraudelor despre care se tot spune pe toată media că există. Din punctul meu de vedere, în relaţia Locic-bancă nu există nicio fraudă. Din punctul meu de vedere, Locic nu a făcut decât un singur lucru: de a efectua afaceri specifice comerciale, iar referitor la ce observ pe toate televiziunile că s-a dat în ziua de astăzi (joi - n.r.) că au fost reevaluate, că sunt băncile înşelate, nu este adevărat.

Toate băncile de la care Locic are credit au întâlniri lunare pentru relansarea activităţilor comerciale şi, spre surpriza dumneavoastră, băncile au, cel puţin faţă de mine, băncile au avut toată bunăvoinţa ca să relansăm toate afacerile. Toate creditele lui Locic sunt spre acordare pozitiv. (...) Dacă există fraude în sistemul bancar, nu au legătură cu Locic", le-a declarat el jurnaliştilor.

Omul de afaceri a mai spus că, în opinia sa, ar fi deranjat în privinţa proiectelor a două pieţe care să fie construite în Capitală. "În momentul de faţă, sunt două pieţe mari: una în sectorul 2, Piaţa Basarabia, şi una în sectorul 1, Piaţa Gara de Nord, care, în momentul de faţă, începând de săptămâna viitoare, trebuie ca ele să înceapă investiţia. Cred sau am senzaţia că am deranjat pe cineva din sistemul legume-fructe din străinătate, pentru că nu cred că deodată a venit pe Locic în momentul când există aprobare dată de primării, buăvoinţă de partea băncilor. Referitor la toate credite la care se face referire, Locic nu a fraudat, Locic nu a făcut decât un singur lucru: să facă un business şi drept dovadă că am avut inspiraţie este că astăzi, 2012, ziua 13, am fost invitat zilele trecute de bănci, mi s-a dat răspuns pozitiv pentru relansarea tuturor activităţilor comerciale pe care eu le am în legătură cu ele", a arătat Locic, în faţa sediului DIICOT.

Întrebat dacă îi cunoaşte pe fraţii Creştin şi dacă a avut afaceri cu aceştia, Locic a spus că el "cunoaşte foarte multă lume", adăugând că nu ştie pentru ce a fost chemat de procurori la DIICOT.

În dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro mai sunt vizaţi Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi, responsabili ATE Bank, precum şi fraţii Creştin, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în această afacere sunt implicaţi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

De asemenea, în anchetă este vizată şi soţia lui Marius Locic, au mai declarat aceleaşi surse.

La DIICOT, au ajuns, joi, şi Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti, notarul Paula Rosenberg şi Vasile Creştin.

Potrivit unui comunicat remis MEDIFAX, Dumitru Creştin nu este implicat în cazul privind fraudele bancare şi nu este plecat din ţară, precizarea venind după ce din rândul avocaţilor s-a vehiculat informaţia potrivit căreia ar fi plecat în Dubai.

Al treilea frate Creştin se numeşte Ion.

Anchetatorii au făcut, joi, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiul fiind de 85 milioane de euro.

Percheziţiile au fost dispuse de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală la 48 de adrese din municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

La finalul percheziţiilor, 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, precizează DIICOT.

"În fapt se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii grupării ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat contractele de garanţie ipotecară.

"Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.

BRD a anunţat, joi, că activitatea băncii nu este afectată de percheziţiile DIICOT la două dintre unităţile sale, în cadrul unor investigaţii cu privire la obţinerea ilegală de credite de la mai multe bănci, precizând totodată că BRD cooperează cu autorităţile de mai multe luni asupra anchetelor în curs.