Hidroelectrica mizează pe venituri de 6 mil.euro din vânzarea de certificate de reducere a emisiilor

Autor: Carol Dan 17.12.2012

Compania de stat a vândut luni către NL Energy&Climate Change, o autoritate a guvernului olandez, certificate de 2,92 milioane euro, iar în perioada următoare urmează să primească alte 1,41 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Totodată, sunt în curs de verificare rapoartele de monitorizare a cantităţile de certificate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră care revin Hidroelectrica pentru energia suplimentară produsă de hidrocentrala Porţile de Fier I şi II în cursul acestui an, ca rezultat al retehnologizării, precum şi pentru energia produsă în unităţile noi de producţie puse în funcţiune în perioada 2009-2012, valoarea estimată a certificatelor fiind de 1,73 milioane euro.

"Energia produsă în capacităţi noi de producţie şi, ca urmare, a creşterii puterii instalate, prin retehnologizare, la hidrocentralele Porţile de Fier I şi II, este convertită de Hidroelectrica, în baza protocolului de la Kyoto, în unităţi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (ERU) şi generează venituri suplimentare de peste 6 milioane euro, prin transferul acestora către alte părti semnatare ale Convenţiei cadru a naţiunilor unite asupra schimbărilor climatice", se spune în comunicat.

Proiectele de producţie a energiei dezvoltate de Hidroelectrica au avut ca scop generarea de certificate de reducere a emisiilor prin producerea de energie suplimentară, ca urmare a creşterii puteii instalate prin retehnologizarea Porţilor de Fier I şi II, la pretul de 5 euro pe tona de CO2.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt alocate fiecărui stat semnatar al Protocolului de Kyoto. Un certificat echivalează cu o tonă de CO2 emisă în atmosferă.