Producătorul de biciclete Eurosport DHS şi-a bugetat o creştere de 15% a afacerilor anul viitor

Autor: Laurentiu Cotu 17.12.2012

Producătorul de biciclete Eurosport DHS din Deva, controlat de investitori chinezi şi germani, estimează că va încheia anul în curs cu o cifră de afaceri de 125 mil. lei (circa 28 mil. euro), în creştere cu aproape 19% faţă de anul trecut.

 

Mai mult, compania mizează pe o evoluţie pozitivă a afacerilor şi în 2013, estimând un avans de 14-15% a cifrei de afaceri faţă de 2012.

„Estimăm o cifră de afaceri de 125 milioane de lei până la finalul anului. În 2013, datorită comenzilor de e-bike-uri (biciclete electrice – n. red.), prognozăm o creştere cu 14-15% a afacerilor“, a declarat pentru ZF Transilvania Lucian Contraş, director general adjunct în cadrul companiei Eurosport DHS.

În primele nouă luni ale acestui an compania a realizat afaceri de 110 mil. lei (în jur de 24 mil. euro), peste nivelul înregistrat în întreg anul 2011.

Compania din Deva fabrică diferite modele de biciclete, aparate de fitness, cărucioare pentru copii, role, triciclete şi premergătoare. Eurosport DHS produce biciclete din gama Mountain Bike, BMX, Kids Bike, Trekking Bike, City Bike sau Road Bike. La export, principalii clienţi ai Euro­sport DHS sunt Pro­phete Gmbh din Germania şi Csapesz Bike din Ungaria, iar pe piaţa locală compania colaborează cu Carrefour, Selgros, Real, dar şi cu alte reţele de retail.

Din luna iulie, piaţa a început să scadă

„Începutul acestui an a fost promiţător, înregistrându-se o creştere a pieţei de aproape 10%, ca număr de unităţi vândute, informaţie primită de la toţi jucătorii, atât din zona mediu şi low cost, cât şi din zona premium. Din păcate, după jumătatea sezonului, din luna iulie, s-a simţit o scădere sensibilă raportată la aceeaşi perioadă a anului trecut, astfel încât pe întreg anul 2012 creşterile sunt nesemnificative“, a precizat Contraş.

Oficialii companiei au spus că, criza a afectat în primul rând structura cererii, mai puţin cererea globală, în sensul în care consumatorii s-au reorientat către produse mai ieftine. În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de biciclete în 2013, Contraş vede două scenarii posibile.

 

Un scenariu optimist în care se va dezvolta infrastructura de biciclete şi se vor finaliza proiectele demarate în special în zona urbană, situaţie în care va avea loc o creştere a pieţei, ca număr de unităţi, ajungându-se, probabil, la un număr de 300.000 de unităţi de la 250.000-260.000 de unităţi în acest an.

 

„În scenariul optimist, anul viitor se va înregistra o creştere valorică a pieţei de biciclete undeva la 10-12%. Al doilea scenariu, pesimist, în care nu se vor finaliza proiectele de infrastructură pentru biciclete, va duce la o stagnare în 2013 a pieţei, poate chiar la un mic regres“, a spus Lucian Contraş.

Comenzi mai mari de la export

În primele nouă luni ale acestui an, compania Eurosport DHS a vândut în jur de 103.000 de biciclete pe piaţa internă şi aproximativ 175.000 de unităţi la export.

Compania spune că numărul de biciclete a crescut în această perioadă datorită în primul rând comenzilor mari de la export, dar şi demarării produc­ţiei de e-bike-uri (biciclete electrice), destinate pieţei europene.

Preţul final în magazine pentru o bicicletă de adulţi produsă de Eurosport DHS este în medie de 600 de lei, iar o bicicletă pentru copii ajunge la aproximativ 350 de lei.

„În general, românii rămân fideli bicicletelor tip mountain bike şi full suspension, în special datorită faptului că aceste modele sunt achiziţionate mai mult de către adolescenţi. Pe de altă parte, din cauza infrastructurii slabe, bicicleta încă nu este considerată un mijloc alternativ, mai ieftin şi ecologic de transport urban, aşa cum se întâmplă în ţările din vestul Europei“, a afirmat Contraş.

Conform unor iformaţii furnizate anterior de companie, linia tehnologică pentru producţia de e-bikes este cea mai importantă investiţie demarată de Eurosport DHS anul trecut şi finalizată la începutul acestui an prin lansarea primelor serii de producţie. Oficialii companiei nu au oferit mai multe informaţii despre valoarea investiţiei, însă au spus că aceste biciclete asistate electric se vând foarte bine pe pieţele din Europa. Eurosport DHS avea anul trecut un număr mediu de 255 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

Istoria Eurosport DHS

Compania a fost înfiinţată în anul 2004 cu obiect principal de activitate producţia de biciclete, fiind controlată de investitori chinezi (60%) şi germani (40%). Unitatea de producţie a bicicletelor DHS din Deva a fost inaugurată în urma unei investiţii de peste 6 mil. euro.

Eurosport DHS face parte din grupul DHS, alături de compania DHS Bike Parts. Cea de-a doua companie a grupului, DHS Bike Parts, a fost înfiinţată în anul 2008 şi se ocupă de fabricarea diverselor piese pentru biciclete.

În România se vând biciclete de circa 45 de milioane de euro, anul acesta creşterile înregistrate de marii jucători din piaţă fiind nesemnificative faţă de anul trecut. Pe de altă parte, România are o industrie de componente şi accesorii pentru biciclete de 200 de milioane de euro, fiind a treia cea mai importantă piaţă la nivelul UE.