Leul mai face un pas în faţa euro: cursul a coborât la minimul ultimelor trei luni şi jumătate

Autor: Ciprian Botea 18.12.2012

Euro a coborât ieri pentru a patra şedinţă consecutiv la cursul oficial al BNR şi a atins un minim al ultimelor trei luni şi jumătate, de 4,4675 lei, evoluţie susţinută de optimismul jucătorilor străini generat de rezultatul alegerilor parlamentare de la începutul lunii decembrie. Moneda europeană a pierdut 1,7% din valoare în faţa leului în ultimele două săptămâni.

Cursul a atins un minim de 4,459 lei/euro pe piaţa interbancară în sesiunea de ieri, dar spre finalul zilei euro a mai recuperat din teren, iar tranzacţiile au ajuns să se efectueze în jurul a 4,474 lei/euro. De fapt, ritmul de apreciere al leului a încetinit în şedinţa de ieri datorită cererii comerciale de valută.

"Avansul leului faţă de maximul sesiunii precedente a fost redus, sugerând faptul că inerţia de apreciere postelectorală ar putea declanşa şi posibile fluxuri comerciale de cerere de valută. Totuşi, este de aşteptat ca noua numire a lui Victor Ponta în funcţia de prim-ministru să conducă la un nou avans al leului întrucât creează premisele formării rapide a unui nou guvern", potrivit analiştilor ING Bank.

Leul s-a apreciat puternic în faţa monedei europene în şedinţele de joi şi vineri, iar în paralel a câştigat teren şi în faţa dolarului american.

Dolarul a ajuns ieri la 3,3954 lei, adică minimul ultimelor şapte luni. Presiunea pe leu a dispărut în ultimele săptămâni pe fondul optimismului investitorilor străini, dar şi în condiţiile în care banca centrală a redus lichiditatea din piaţa interbancară.

Suma împrumutată de BNR băncilor comerciale în cadrul operaţiunii repo de ieri a fost limitată pentru a 11-a săptămână consecutiv, banca centrală injectând pe piaţă numai 4 miliarde de lei deşi cererea a fost de aproape cinci ori mai mare. Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.

Cu toate acestea, dobânzile pe piaţa interbancară au scăzut luni şi au ajuns la 5,19% - 5,69% pe an în cazul sumelor plasate şi atrase pe o săptămână. Scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară s-a resimţit inclusiv în costul plătit de stat pentru împrumuturile de la bănci.

Ministerul Finanţelor a atras ieri peste un miliard de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an şi a plătit un randament de 6,24% pe an, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de licitaţia precedentă cu astfel de titluri.