Ce nume de miniştri erau vehiculate ieri pentru noul cabinet. Ponta nu riscă şi nu-şi asumă surprize

Ziarul Financiar 19.12.2012

Premierul desemnat Victor Ponta va prezenta astăzi la prânz Cabinetul cu care va veni vineri în faţa Parlamentului pentru votul de învestitură, dar, în cea mai mare parte, "jocurile" fuseseră făcute încă de aseară.

Noul Cabinet (Ponta 2) va avea 21 de ministere şi mai mulţi miniştri delegaţi. Un alt ministru va coordona marile proiecte de infra­structură şi va exista şi un vicepremier fără portofoliu (vor mai fi încă doi vicepremieri care vor conduce şi ministere). Însă sunt puţine noutăţi - cei mai mulţi dintre miniştri au mai deţinut astfel de funcţii în trecut sau şi le păstrează pe cele pe care le deţin în prezent în Cabinetul Ponta 1.

Noua structură a Cabinetului include, aşadar, mai multe ministere decât în prezent (acum sunt 16 ministere) - cele mai notabile modificări fiind spargerea actualului Minister de Finanţe în două entităţi, Finanţe şi Buget. De asemenea, Ministerul Economiei a fost spart în trei. Va exista un miniser al Economiei, unul pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri şi un altul pentru Industrie şi Comerţ. A fost inventat un minister al Energiei. Un ministru al Cabinetului va coordona proiectele mari de infrastructură. El va lucra în cadrul Secretariatului General al Guvernului, în subordinea directă a prim-ministrului, pentru a asigura - a explicat premierul desemnat - legătura directă între instituţii şi ministerele avizatoare, fără să existe un minister propriu-zis în acest sens. Deşi numărul ministerelor creşte substanţial, Victor Ponta a promis că noua configuraţie a Guvernului nu va presupune creşterea numărului de personal şi de buget în structurile centrale.

Potrivit calendarului pe care premierul l-a făcut cunoscut, miniştrii ar urma să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului joi. Vineri, Legislativul se va reuni în şedinţă comună pentru votul de învestitută. În aceeaşi zi membrii noului cabinet ar urma să depună jurământul la Cotroceni, iar sâmbătă va avea loc prima şedinţă a Guvernului nou instalat.

Ce nume de miniştri erau vehiculate ieri pentru noul cabinet. Ponta nu riscă şi nu-şi asumă surprize

Ministerul economiei - Varujan Vosganian - (54 de ani)

A mai fost ministru al economiei şi finanţelor în guvernul Tăriceanu 2. A fost prima propunere a României pentru poziţia de comisar al României la UE, dar a trebuit să renunţe în urma unor acuzaţii din presă care nu au fost niciodată probate.

Cariera sa politică este destul de sinuoasă - a fost membru al CPUN în anii '90, a fondat Partidul Alternativa României transformat în Uniunea Forţelor de Dreapta (UDF) care a fuzionat apoi cu PNL. Este economist şi matematician.

Vicepremier şi ministru al Finanţelor - Daniel Chiţoiu - (45 de ani)

Doctor în economie la ASE, Chiţoiu este vicepreşedinte al PNL şi preşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali.

În perioada guvernării Tăriceanu, Chiţoiu a condus Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) timp de 4 ani. El s-a făcut remarcat şi prin prezenţa în diverse consilii de administraţie ale unor societăţi de stat.

De asemenea, Chiţoiu este preşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali.

Vicepremier şi ministru al Administraţiei Şi Dezvoltării Regionale - Liviu Dragnea (50 de ani)

A fost numit ministru al administraţiei şi internelor în anul 2009, pentru ca la mai puţin de o lună să demisioneze din această funcţie. Este un om politic controversat, cunoscut pentru "demisia" din Partidul Democrat şi trecerea în tabăra adversă PSD, partid al cărui vicepreşedinte a devenit în anul 2005. Se presupune că el se află în spatele firmei TEL DRUM, care a încasat de-a lungul anilor de la Consiliul Judeţean Teleorman zeci de milioane de euro pentru lucrări de infrastructură.

Vicepremier (fără portofoliu) - Gabriel Oprea - (51 de ani)

A fost desemnat ministru de interne în primul cabinet Boc (în guvernarea

PSD-PD-L), dar a demisionat la câteva zile în urma unui scandal imens legat de controlul Serviciului Secret al ministerului. A revenit în Guvern ca ministru al apărării după alegerile prezidenţiale din 2009, după ce împreună cu o parte din parlamentarii PSD a format UNPR. Cu acest partid PDL şi-a asigurat majoritatea până în mai 2012, când UNPR a schimbat tabăra, ceea ce a condus la căderea guvernului Ungureanu.

Ministerul Comunicaţiilor - Dan Nica (52 de ani)

Vicepreşedinte al PSD, Nica a mai deţinut această poziţie în perioada executivului condus de Adrian Năstase (2000-2004).

În mandatul său anterior, a fost lansat sistemul electronic de licitaţii publice e-licitatie.ro, sistemul electronic de atribuire a autorizaţiilor de transport, a fost lansat programul Euro 200 prin care elevii din familii sărace erau sprijiniţi în achiziţia unui computer şi a fost introdusă scutirea de impozit pentru programatori.

Ministerul de Interne - Radu Stroe - (63 de ani)

Este ministru delegat pentru administraţie în cabinetul care îşi încetează mandatul.

A mai fost ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului sub Tăriceanu 1. A fost deputat şi senator în mai multe legislaturi, el fiind unul dintre cei mai vechi liberali, intrat în politică în 1990.

Este absolvent al Institutului de Marină, ca preşedintele Traian Băsescu. Este secretarul general al PNL.

Ministerul muncii - Mariana Câmpeanu - (64 de ani)

Este ministru al muncii şi îşi va păstra portofoliul şi în guvernul Ponta 2. A mai deţinut această funcţie pentru o scurtă vreme, în 2008, spre sfârşitul guvernului Tăriceanu. Este economist de profesie, absolventă a Academiei de Studii Economice şi înainte de a intra în guvernul Tăriceanu a deţinut, de asemenea, poziţia de preşedintă a Casei Naţionale de Pensii.

A intrat în politică alături de PNL în 1997. Înainte de revoluţie a lucrat la Comisia Naţională de Statistică.

Ministerul de Justiţie - Mona Pivniceru - (54 de ani)

Este titularul acestui portofoliu din luna august şi îşi va păstra poziţia în cabinet. A fost judecător în întreaga ei carieră deţinând unele dintre cele mai înalte poziţii în magistratură.

În 2009 a fost aleasă preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, poziţie pe care a părăsit-o în vara lui 2011, când a fost aleasă membru în Consiliul Superior al Magistraturii. În vară, când a fost aleasă de premier să preia portofoliul Justiţiei, a cerut să fie suspendată din CSM, dar Consiliul nu a aprobat acest lucru, iar Pivniceru a demisionat.

Ministerul Bugetului - Liviu Voinea - (37 de ani)

Doctor în economie la ASE şi absolvent al unui program de MBA la Universitatea Stockholm, Liviu Voinea este în prezent secretar de stat al Ministerului Finanţelor Publice, funcţie în care a fost numit de premierul Victor Ponta în luna mai a anului 2012.

În anul 2009 el a fost desemnat membru în consiliul de administraţie al Eximbank, mandat ce a fost încheiat în luna septembrie a acestui an.

Ministrul Relaţiei cu Parlamentul - Mihai Voicu - (44 de ani)

Deşi încă tănăr, Voicu este un politician cu state vechi. A intrat în politică în PNL încă din 1991 în cadrul organizaţiilor strudenţeşti.

În guvernul Tăriceanu a coordonat Secretariatul General al Guvernului şi a fost ministru pentru relaţia cu Parlamentul.

În guvernul Ponta 1 a fost ministru delegat pentru mediul de afaceri.

Ministrul pentru Diaspora - Cristian David - (45 de ani)

În guvernul Tăriceanu a fost ministru pentru aplicarea aquis-ului comunitar şi ministru de interne.

A intrat în politică alături de PNL imediat după revoluţie. Este doctor în economie şi înainte de a deţine portofolii ministeriale a activat în mediul privat.

Este un apropiat al liderului PNL Crin Antonescu al cărui consilier a fost în anii '90 (când Antonescu era ministrul tineretului).

Ministerul Fondurilor Europene - Eugen Teodorovici (41 de ani)

Absolvent al mai multor programe de educaţie în domeniul fondurilor structurale, Teodorovici este în prezent consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Victor Ponta.

A mai lucrat în trecut atât în Guvern, cât şi în ministerele Finanţelor, al Economiei, al Transporturilor sau în Ministerul Integrării Europene.

Ministerul Educaţiei - Ecaterina Andronescu - (64 de ani)

Fost rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, Ecaterina Andronescu este nominalizată pentru a patra oară ca ministru al educaţiei, după mandatele din 2000-2003, în Cabinetul Năstase, 2008-2009, în guvernul

PDL-PSD şi în 2012 în guvernul Ponta.

Ultimii doi ani au fost de coşmar pentru sistemul educaţional: 50% din absolvenţii de liceu (200.000 de elevi în total) au ratat bacalaureatul, au ieşit de pe poarta şcolii doar ca să intre pe cea a direcţiilor de şomaj.

Ministerul Transporturilor - Relu Fenechiu - (47 de ani)

Este un influent lider liberal din regiunea Moldovei, evoluţiile sale politice din ultimii ani au fost spectaculoase, dar şi controversate. El este acuzat de DNA pentru fapte comise în calitate de acţionar şi/sau administrator la firmele SC FENE GRUP SA, SC LA ROCCA SRL Iaşi, SC TEHNOROM SRL Iaşi, potrivit cărora ar fi adus un prejudiciu de peste 7,5 milioane de lei. Este vicepreşedinte al PNL şi apropiat al liderului partidului Crin Antonescu.

Ministerul Mediului - Rovana Plumb - (52 de ani)

Doctor în managementul sistemelor industriale la Universitatea Politehnică, Rovana Plumb şi-a început cariera în mediul privat, unde cea mai înaltă poziţie a fost cea de preşedinte şi director general al Gerovital Cosmetics (în perioada 1995- 2000), după care a intrat în politică şi a fost numită secretar de stat şi preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (2001 -2004).

Este europarlamentar şi conduce organizaţia de femei a PSD.

Ministru coordonator pentru proiecte de infrastructură (în SGG) - Dan Şova (39 de ani)

Şova a fost coleg la Facultatea de drept cu Victor Ponta, ei rămânând prieteni de-a lungul anilor. Este fiul unui poet şi critic literar, Coman Şova, iar mama lui vitregă este unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi pledanţi din România, Ana Diculescu, partener la NNDKP(Nestor Nestor Disculescu Kingston Petersen), una dintre cele mai puternice case de avocatură din România. De-a lungul anilor Dan Şova a trecut şi a fost partener pe la mai multe firme de avocatură, printre care Muşat, Diculescu, Ştefănică, Raţiu.

Ministerul Agriculturii - Daniel Constantin - (33 de ani)

Preşedinte al PC, Constantin este un tânăr politician care a fost promovat şi susţinut de Dan Voiculescu şi care are o pregătire profesională în domeniu. El a fost ales în anul 2010 la conducerea PC, fiind lansat de Dan Voiculescu atunci când acesta s-a retras formal din linia întâi a partidului. Până să fie ales în această funcţie, Constantin nu s-a remarcat în viaţa politică. De profesie inginer, el a fost directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură în perioada aprilie - octombrie 2009, când ministru al agriculturii era Ilie Sârbu.

Vicepremier (fără portofoliu) - Gabriel Oprea - (51 de ani)

A fost desemnat ministru de interne în primul cabinet Boc (în guvernarea

PSD-PD-L), dar a demisionat la câteva zile în urma unui scandal imens legat de controlul Serviciului Secret al ministerului. A revenit în Guvern ca ministru al apărării după alegerile prezidenţiale din 2009, după ce împreună cu o parte din parlamentarii PSD a format UNPR. Cu acest partid PDL şi-a asigurat majoritatea până în mai 2012, când UNPR a schimbat tabăra, ceea ce a condus la căderea guvernului Ungureanu.

Ministerul Sănătăţii - Eugen Nicolăescu - (57 de ani)

De profesie economist, Nicolăescu a fost deputat din 2000 până în prezent, iar din luna septembrie este preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

A mai fost ministru al sănătăţii timp de trei ani, în timpul guvernului Tăriceanu (2005- 2008).

Ministerul Energiei - Iulian Iancu - (42 de ani)

Este un specialist al PSD în materie de politici energetice, cu studii în ştiinţe economice şi în petrol şi gaze. El a lucrat de-a lungul timpului în mai multe companii cu specific energetic şi a fost în perioada 2000-2004 secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului. În anul 2000 el a mai ocupat funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale.

Pentru această poziţie e vehiculat şi numele lui Constantin Niţă.

Ministrul pentru Dialog Social - Liviu Pop - (38 de ani)

Va continua în cabinetul Ponta 2 ca ministru delegat pentru dialog social.

Este profesor de matematică şi a deţinut funcţii de conducere în Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

A deţinut o lună poziţia de ministru interimar al educaţiei în guvernul Ponta 1, poziţie din care a împiedicat luarea unor decizii formale în cazul acuzaţiilor de plagiat la adresa premierului.

Ministerul Apărării - Mircea Duşa - (57 de ani)

De profesie economist, Mircea Duşa este membru al PSD din anul 1996.

El a fost prefect al Harghitei în perioada 2001-2004 şi nominalizat pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

În prezent, Mircea Duşa ocupă funcţia de lider al grupului PSD din Camera Deputaţilor, fiind unul dintre cei mai vocali parlamentari ai PSD.

Ministerul Afacerilor Externe - Titus Corlăţean - (44 de ani)

Este diplomat şi îşi va păstra poziţia de şef al Afacerilor Externe şi în al doilea cabinet al lui Victor Ponta.

Înainte, a deţinut pentru scurtă vreme în cabinetul Ponta 1 poziţia de ministru al justiţiei.

A fost unul dintre oamenii din PSD promovaţi de fostul premier Adrian Năstase, al cărui consilier personal a şi fost.