Ruşii de la Lukoil devin producători de energie eoliană în 2014 printr-o investiţie de 135 milioane de euro la Tulcea

Autor: Roxana Petrescu 18.12.2012

Lukerg Renew, un joint-venture realizat între grupul petrolier rusesc Lukoil şi compania energetică italiană ERG Renew, va începe în primul trimestru al anului viitor lucrările la un parc eolian de 84 MW amplasat în Tulcea, proiectul în valoare de 135 de milioane de euro urmând să fie finalizat în prima jumătate a anului 2014.

 

La acel moment, Lukoil, care este al treilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, va deveni producător de energie verde alături de alte firme precum CEZ, Enel sau Energias de Portugal. Totodată, ruşii completează clubul firmelor locale active în domeniul petrolier care au decis să intre şi în producţia de energie electrică, în contextul în care Petrom deja a investit peste 600 de milioane de euro în acest sector.

 

„Lukerg Renew, joint-venture-ul realizat între ERG Renew şi Lukoil Ecoenergo, a finalizat achiziţia firmei Land Power de la Inergia SpA, compania activând sub legile din România şi care deţine autorizaţiile necesare pentru realizarea unui parc eolian în România, în judeţul Tulcea, cu o capacitate planificată de 84 MW şi cu o producţie de energie, când proiectul va fi complet operaţional, de peste 200 GWh pe an“, spun reprezentanţii Lukerg.

 

 

Bani din vânt

 

Ţinând cont de producţia de energie estimată, acest parc eolian ar putea aduce în conturile investitorilor circa 10 milioane de euro anual numai din producţia de energie, dacă se ia în calcul un preţ pe MWh de aproximativ 50 de euro.

 

La aceşti bani se adaugă şi încasările din schema de sprijin pusă la dispoziţia investitorilor în energia verde de către statul român.

 

Astfel, fiecare MWh este recompensat prin două certificate verzi a căror valoare este de maximum 55 de euro. Dacă se ia în calcul valoarea maximă a certificatelor şi producţia de energie estimată de investitori, rezultă sume suplimentare din schema de sprijin de circa 22 de milioane de euro.

 

În ceea ce priveşte finanţarea acestui proiect, Lukerg Renew este în negocieri cu BERD, instituţie financiară care a mai acordat credite pentru susţinerea proiectelor eoliene în România.

 

 

Bilanţ de final de an

 

La începutul lunii decembrie, 21 de mari parcuri eoliene funcţionau în România sau erau într-o perioadă de probă, valoarea totală a investiţiilor fiind de peste 2,5 mld. euro, după cum arată cele mai recente date publicate de Transelectrica.

 

Dacă se iau în calcul şi unităţile mai mici, care au o capacitate cumulată de circa 176 MW, în total în decembrie România avea parcuri eoliene de circa 1.770 MW, mai mult decât cele două reactoare de la Cernavodă şi dublu faţă de capacitatea de anul trecut. Anul 2012 devine astfel un nou an în care România îşi dublează investiţiile în parcuri eoliene, după ce şi în 2011 piaţa locală crescuse de două ori faţă de 2010.

 

Mari firme de audit, aşa cum este cazul Ernst & Young, au catalogat România ca fiind raiul din estul Europei pentru energie regenerabilă, piaţa locală fiind a zecea ţară la nivel global în ceea ce priveşte atractivitatea pentru investitorii în energia eoliană.

 

 

Cel mai mare din Europa

 

În cei trei ani de zile în care piaţa locală a experimentat un adevărat boom în sectorul energiei eoliene, trecând de la un nivel de 14 MW la finalul anului 2009 la circa 1.770 MW în prezent, o serie întreagă de firme locale au beneficiat de acest fenomen, vântul devenind în multe cazuri un scut de protecţie veritabil anticriză.

 

Businessuri specializate în furnizarea de servicii şi echipamente pentru industria energetică au crescut în aceşti ani dificili orientându-se spre proiectele de energie verde.

 

Topul celor mai mari parcuri eoliene arată că cele mai importante proiecte le aparţin cehilor de la CEZ, portughezilor de la EDP Renovables, spaniolilor de la Iberdrola şi italienilor de la Enel.

 

Cehii de la CEZ au finalizat recent o investiţie de 1,1 mld. euro într-un parc eolian de 600 MW în două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac. Prima turbină din acest proiect, fost montată pe 1 iunie 2010, iar ultima a fost instalată pe data de 22 noiembrie anul acesta. Odată finalizată această investiţie, România a devenit ţara cu cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa.

 

Pentru finalul acestui an reprezentanţii Transelectrica estimau că parcurile eoliene vor ajunge la o capacitate de circa 2.100 MW, în timp ce la finalul anului 2013 România ar putea avea circa 3.000 MW în parcuri eoliene.