ING Retail: Avem o trezorerie îndemânatică să ne ajute să dăm ipotecare doar în lei

Autor: Razvan Voican 19.12.2012

ING Bank nu va face nicio excepţie în privinţa vânzării de credite ipotecare exclusiv în lei, hotărârea fiind "foarte clară", chiar dacă nu a fost uşor de luat, afirmă Maria Cristina Matei, şefa diviziei de retail a băncii olandeze.

"Odată şi-odată tot trebuia făcut acest pas şi am considerat că ne-am apropiat de con­diţiile optime. Până la urmă piaţa trebuie ajutată de ambele părţi şi chiar dacă nu a fost o decizie uşoară, considerăm că este adecvată momentului. Nu o să spun că un credit în euro nu are avantajele lui, însă credem că diferenţa de dobândă este suportabilă, iar la un credit pe termen lung cum sunt ipotecarele este bună o analiză mai complexă, pentru că sunt de luat în considerare mai multe lucruri şi vedem o disponibilitate mai mare a clienţilor de a se uita şi la alte aspecte decât suma maximă care poate fi împrumutată", explică Matei.

ING este a doua instituţie de credit cu poziţie relevantă pe piaţa de retail care a luat decizia strategică de a acorda numai credite în lei clienţilor persoane fizice, după ce BCR, cea mai mare bancă, a făcut acest pas curajos în octombrie.

Maria Cristina Matei spune că ING a luat o decizie comercială, iar aceasta nu are în spate o eventuală constrângere în asigurarea resurselor de finanţare în euro de la banca-mamă. "Ca dovadă, celelalte linii de business continuă creditarea în euro."

Ea se bazează pe abilităţile trezoreriei ING pentru rezolvarea problemei legate de absenţa resurselor în lei pe termen lung.

"Leul este moneda acestei ţări, deci nu se pune problema dacă vom găsi lei, ci doar la ce preţ îi vom găsi. Şi apoi avem o trezorerie foarte îndemânatică în gestionarea riscurilor, inclusiv a dez­echilibrului de maturităţi la lei."

Directorul executiv al ING Retail Banking precizează că stocul de depozite acoperă confortabil sodul creditelor acordate, fără a menţiona nivelurile acestora.

Maria Cristina Matei spune că nu se aşteaptă pentru anul viitor la o încetinire a vânzărilor de credite în urma acestei mişcări, însă există multe necunoscute care pot influenţa dinamica creditării.

"Nici în 2012 nu am avut o încetinire, deşi ne-am asumat încă din primă­vară decizia de a ne orienta spre lei şi am făcut paşi în această direcţie, ajungând să avem un preţ foarte bun la ipotecarele în lei fără să fie vorba de vreo ofertă specială." Banca vinde credite ipotecare în lei cu o dobândă anuală efectivă de sub 9%, în condiţiile indexării preţului la rata ROBOR la trei luni. Ca multe alte bănci, ING oferă reduceri de dobândă clienţilor care îşi încasează salariul în cont la bancă. Olandezii concurează strâns cu Garanti, în timp ce Banca Transilvania şi CEC Bank practică dobânzi fixe mai bune în primii doi ani, respectiv un an, după care introduc preţuri variabile.

ING îşi estimează o cotă de piaţă de sub 4% la creditele ipotecare, iar în ultimul an a înregistrat o creştere a soldului cu circa 15% în lei.

Maria Cristina Matei spune că este înşelătoare judecarea preţului creditelor în funcţie de diferenţa dintre ratele de referinţă ROBOR şi EURIBOR pentru că EURIBOR nu este dobânda acestei pieţe, iar peste ea se adaugă oricum costul de finanţare pentru România.

"Nu ne aşteptăm la fluctuaţii semnificative ale dobânzilor la lei anul viitor, iar clienţii încep să fie mult mai atenţi atunci când iau decizia de a contracta o finanţare şi se uită şi dincolo de imediat." Ea a mai precizat că decizia de trecere la creditele ipotecare exclusiv în lei nu are nicio legătură cu rata creditelor neperformante, pe care oricum o consideră foarte bună, aceasta situându-se la mai puţin de 5% (sub media pieţei).

Dincolo de zona de creditare, ING continuă să lucreze la dezvoltarea capabilităţilor pe zona procesării de plăţi - aceasta fiind practic platforma prin care şi-a făcut loc pe piaţa de retail.

"Mergem mai departe cu proiectul plăţilor contactless şi pregătim un serviciu nou accesibil prin intermediul telefonului mobil. Cred că acesta este viitorul: soluţii de plată cât mai apropiate de mobil şi mai puţin legate de trecerea unui card prin POS", spune Maria Cristina Matei.

Numărul clienţilor de retail ai ING oscilează în jurul pragului de un milion, banca urmărind periodic să lichideze conturile inactive. "Ne dorim să achiziţionăm clienţi în continuare. Produsul Card Complet ne-a adus peste 100.000 de clienţi noi." Banca nu este însă interesată să achiziţioneze portofolii de clienţi de la concurenţă, chiar dacă ofertele nu lipsesc de pe piaţă, mai apropiate profilului ING fiind cele scoase la vânzare de RBS şi probabil de Citibank.

Şefa retailului ING Bank afirmă că divizia sa rămâne profitabilă, iar câştigul obţinut nu mai este "ceva fragil". "Aceasta nu ne scuteşte însă de a fi foarte atenţi pentru că presiunea la nivelul costurilor există în permanenţă."

ING şi-a reevaluat reţeaua de unităţi în ultimul an, iar în prezent operează prin circa 220 de sucursale şi agenţii Self'Bank. "Nu resimţim vreo presiune pentru a ne reduce costurile prin închideri de unităţi pentru că avem deja o bază foarte eficientă. Vor mai fi şi închideri, dar şi deschideri." De asemenea, banca intenţionează să extindă reţeaua de bancomate în afara locaţiilor proprii.