Cine este Maria Grapini, ministru pentru IMM-uri, turism şi mediul de afaceri?

Autor: Cristina Roşca 19.12.2012

Maria Grapini, numită ministrul pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turismului în cabinetul Ponta, deţine afaceri în domeniul producţiei de textile şi este cunoscută ca un susţinător al industriei uşoare din România. Mai mult, începând cu 2002 ea a deţinut funcţia de preşedinte a Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS).

Femeia de afaceri Maria Grapini a fost aleasă în noul guvern după ce a candidat pentru un fotoliu de deputat pe listele USL din Timişoara. Ea este şi vicepreşedinte al Partidului Conservator.

Ea deţine din 1995 funcţiua de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei producătoare de textile Pasmatex din Timişoara. Ea ocupă de asemenea din 1998 funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al firmei Pasmatex Conf Internaţional din Timisoara, firmă specializată în producţia de lenjerie intimă pentru firma Triumph International AG Austria. Cele două companii au avut în 2011 afaceri de peste 15 mil. lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

De profesie inginer textilist, Maria Grapini are o experienţă de peste trei decenii în domeniul industriei uşoare. Ea deţine de asemenea mai multe funcţii în cadrul unor organizaţii, precum cea de Consul Onorific al Republicii India în România sau preşedinte FEPAIUS.

Cu mai multe lucrări publicate, noul ministru are de asemenea în portofoliu trei inovaţii.
Femeia de afaceri menţionează în declaraţia de avere două case, un autoturism fabricat, bijuterii de 120.000 lei, precum şi tablouri de aceeaşi valoare. Mai mult, ea mai deţine un teren extravilan de 750 metri pătraţi, în zona Lacului Surduc din judeţul Timiş, un depozit bancar şi acţiuni. Ea are acţiuni la Pasmatex SA în valoare de peste două milioane de lei, la Pasmatex Conf SA în valoare de peste 69.000 de lei şi la Certasig Bucureşti de peste 48.000 de lei.