Harghita:Fermierii de la o cooperativă au cumpărat o fabrică de prelucrarea laptelui închisă în 2010

Ziarul Financiar 19.12.2012

Aproximativ 500 de familii din zonele Cristur şi Odorhei au adunat cotizaţiile plătite la Cooperativa Agricolă Târnava Mare, ai cărei membri sunt, au făcut şi un credit bancar de 500.000 de lei şi au cumpărat fabrica de prelucrare a laptelui din oraşul Cristuru Secuiesc, de la o firmă multinaţională, care o achiziţionase pentru imobil, închizând-o în 2010.

Singura sursă de venit a locuitorilor din zonă este creşterea animalelor, în special a bovinelor, astfel că după închiderea fabricii fermierii vindeau laptele la 50 de bani litrul, iar în ultimul an şi jumătate nicio firmă nu s-a arătat interesată să îl colecteze.

"Închiderea fabricii a fost o mare dezamăgire. Localnicii care au lucrat acolo au devenit, peste noapte, şomeri, iar gospodarii nu mai aveau unde să-şi vândă laptele. N-am avut nici firme interesate să-l preia", a afirmat primarul din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil.

În vara acestui an, după doi ani de negocieri, fermierii au reuşit să achiziţioneze fabrica de produse lactate închisă din anul 2010, iar miercuri aceasta a început să producă din nou.

"Am parcurs un drum lung, peste aşteptări, şi foarte dificil. Am crezut că în trei-patru luni putem începe să prelucrăm laptele, însă au intervenit alte probleme, pe care nu le-am prevăzut. Greu am reuşit să învingem labirintul birocraţiei, întrucât nimeni nu a ştiut cum se procedează în cazul cooperativelor, noi fiind primii. Să avem propria noastră fabrică de prelucrare a laptelui este un pionierat în România", a afirmat preşedintele Cooperativei Agricole Târnava Mare, Varga Nagy Laszlo.

El a spus că se intenţionează să se achiziţioneze echipamente noi, moderne, cu care vor fi produse varietăţi de caşcaval, iaurt, brânză, lapte, chefir, iaurt sau lapte bătut.

"Este a doua oară când muncesc în fabrica asta. Sunt şi eu fermier, am 50 de vaci. Până acum banii pe lapte i-am primit foarte greu sau deloc şi procesatorii nu ne-au sprijinit cu nimic", a spus unul dintre fermieri, Deak Denes.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a afirmat că asocierea fermierilor în vederea cumpărării acesteia este un bun exemplu, care oferă o soluţie la criza economică mondială.

Capacitatea de prelucrare a fabricii este de 35.000 de litri de lapte zilnic, însă deocamdată unitatea va prelucra 10.000 de litri de lapte zilnic.

"Nu mai există un astfel de parteneriat la nivel naţional. De acum încolo preţul laptelui va fi stabilit de gospodari, aceştia au un cuvânt de spus, membrii cooperativei urmând să primească între 1,20 - 1,50 lei pe litru. Rolul proprietarilor va creşte şi vor produce lapte de mai bună calitate şi produse competitive pe piaţa internaţională", a adăugat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Harghita, Marton Istvan.

Fabrica de produse lactate din Cristuru Secuiesc a fost construită în anul 1937. Până în anul 1948 a fost în proprietate cooperatistă, produsele fiind valorificate şi în afara ţării. După naţionalizare, capacitatea de prelucrare a fabricii a fost îmbunătăţită, ajungând la 40.000 de litri pe zi, când a funcţionat ca subunitate a Fabricii pentru Prelucrarea Laptelui "Harghita" din Miercurea Ciuc. După 1989 a fost privatizată, colectând din ce în ce mai puţin lapte. Noul proprietar a vândut fabrica unei firme multinaţionale, care a avut ca obiectiv valorificarea imobilului, fabrica fiind închisă în 1 aprilie 2010.