În cinci ani cărbunele va concura cu petrolul ca principală sursă de energie a lumii

Ziarul Financiar 20.12.2012

În cinci ani, cărbunele va rivaliza cu petrolul ca principală sursă de ener­gie a lumii în condiţiile în care ce­rerea pentru curent electric va creşte în China, India şi alte economii emergente ale Asiei, scrie Financial Times.

Până în 2017, cărbunele "aproa­pe că va întrece" petrolul ca prin­cipală sursă de energie la nivel mondial chiar dacă până atunci creş­terea cererii încetineşte comparativ cu avansul alert din ultima decadă, prognozează Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).

"Ponderea cărbunelui în mixul global al surselor de energie creşte de la an la an, iar dacă în actualele politici nu apar schimbări, cărbunele va ajunge din urmă petrolul în ur­mătoarea decadă", a afirmat Maria van der Hoeven, directorul executiv al agenţiei. Noile proiecţii pe termen mediu ale AIE, care acoperă perioada 2012-2017, aduc semne bune pentru marii producători de cărbune precum grupul format din fuziunea dintre Glencore şi Xstrata, Anglo America, Coal of India şi Shenhua Group of China.

Preţul de referinţă pentru cărbune a atins la începutul acestui an minimul ultimilor doi ani, de 85 de dolari tona, din cauza creşterii exporturilor din SUA, permisă de explozia producţiei de gaze naturale, şi din Indonezia.

De atunci însă preţurile şi-au mai revenit, depăşind în prezent 90 de dolari tona. Maximul istoric, de peste 200 de dolari tona, a fost atins în 2008.

Preţurile reduse au forţat producătorii de cărbune să-şi reducă personalul, să renunţe la o parte din operaţiuni şi să anuleze proiecte de extindere.

AIE anticipează că avansul puternic al cererii din Asia va contrabalansa declinul consumului din ţările industrializate, unde afacerile cu materii prime au probleme din cauza politicilor de ocrotire a mediului şi a concurenţei gazelor naturale ieftine din SUA pe fondul revoluţiei gazului de şist.

"Datorită ofertei abundente şi cererii veşnic nesătule de energie din partea pieţelor emergente, cărbunele a acoperit aproape jumătate din creşterea globală a cererii de energie în primul deceniu al secolului XXI", a mai spus Hoeven.

AIE estimează că între 2012 şi 2017 cererea globală de cărbune va creşte cu 2,6%, ritm mai lent decât avansul de 4,3% din prima decadă a secolului.

India va înregistra cea mai mare creştere a consumului, cererea urmând să avanseze cu 6,3% pe an în următorii cinci ani. China va rămâne însă cel mai mare consumator, iar Australia va fi principalul produ­cător.