Optimismul de sezon al investitorilor a urcat acţiunile bancare cu 5-9% în ultimele două săptămâni

Autor: Adrian Cojocar 19.12.2012

Creşterile acţiunilor bancare au fost principalul motor care a tras în sus indicii bursei de la Bucureşti, indicele BET câştigând 3,2% în două săptămâni după şapte şedinţe de creştere consecutive.

Investitorii de pe bursă au luat cu asalt acţiunile din sectorul bancar cotate pe bursa de la Bucureşti în mai puţin de două săptămâni, acestea consemnând creşteri de până la 9%, pe fondul unora dintre cele mai mari rulaje de pe piaţă.

Astfel, acţiunile Erste Bank (EBS) şi Banca Carpatica (BCC) au crescut în ultimele opt şedinţe de tranzacţionare cu 9%, titlurile BRD Societe Generale (BRD) s-au apreciat în acelaşi interval cu 7,8%, iar acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au marcat un avans de 4,6%.

Analiştii spun că acţiunile bancare au revenit în atenţia investitorilor susţinute de optimismul de pe pieţele externe şi faptul că cele mai multe titluri din acest sector s-au aflat într-un con de umbră în ultima perioadă.

„Acţiunile bancare din Europa au avut o tendinţă ascendentă în ultima lună, unele dintre ele, aşa cum a fost cazul Erste, chiar de la mijlocul anului. Creşterile recente le-aş pune în general pe seama reducerii primei de risc cerute de investitori, scăderea fiind cauzată de reducerea tensiunilor din zona euro şi de aparenta schimbare de mentalitate a băncilor centrale care par dispuse să fie mai agresive“, spune Alexandru Combei, analist la firma de brokeraj Raiffeisen Capi­tal&Investment.

Pe parcursul şedinţei de ieri s-au realizat tranzacţii cu acţiuni Erste de peste 7 mil. lei, reprezentând circa 40% din rulajul bursei. Titlurile băncii austriece creşteau cu 3% aproape de finalul şedinţei şi au atins un nou maxim pentru acest an, de 110 lei/acţiune. Tot ieri s-au realizat tranzacţii speciale cu titlurile Băncii Transilvania şi BRD în valoare de 1,2 mil. lei şi respectiv 4,2 mil. lei.

Până recent cei mai mulţi investitori evitau sectorul bancar din cauză că acesta este unul dintre cele mai afectate de criza financiară care a lovit economiile după anul 2008, iar problemele din sector au continuat să se manifeste şi anul acesta.

Rata creditelor neperformante a urcat lună de lună, iar în septembrie rata restanţelor în totalul creditelor a atins un nou nivel record, de 12,1% în timp ce relansarea creditării a întârziat să apară.

Acţiunile BRD au atins luna aceasta cel mai coborât nivel din ultimii ani, de 7,125 lei/acţiune, după un declin de peste 30% de la începutul anului. De la acea dată acţiunile BRD au revenit cu o creştere de circa 7%. Din primăvara anului 2010 titlurile băncii s-au aflat pe o tendinţă descendentă din cauza provizioanelor tot mai mari care au afectat profitul BRD.

„În ceea ce priveşte BRD, nu văd o justificare fundamentală pentru creşterea recentă. Cel mai probabil, dat fiind că BRD a subperformat în ultimele luni, piaţa a încercat să aducă multiplii săi mai aproape de cei ai altor bănci (care s-au majorat). Cât priveşte acţiunile Erste există un cumul de factori pentru creşterile din ultimele luni: reducerea costului capitalului (reflectată de randa­mentele mai mici ale titlurilor de stat austriece), diminuarea primei de risc cerute de investitori, speranţa că ce a fost mai rău a trecut în ceea ce priveşte diviziile din Româ­nia şi Ungaria şi, nu în ultimul rând, faptul că acţionarul cel mai important nu mai trebuie să vândă acţiuni. TLV a avut o evoluţie mai calmă în ultimele săptămâni, dar trebuie luate în considerare câştigurile substanţiale din lunile anterioare“, spune Combei.

Acţiunile Erste Bank au sărit cu peste 80% pe bursă din vara acestui an şi au continuat să se aprecieze puternic în ultimele săptămâni, împinse şi de rezultatele mai bune afişate de bancă. Analiştii spun că există premise pentru revenirea sectorului bancar din criză, dar atrag atenţia asupra faptului că acesta ar putea continua să fie afectat.

„Criza a cauzat o deteriorare severă a sectorului bancar din 2008. De la începutul crizei băncile europene au implementat măsuri importante pentru a contracara efectele acesteia prin reduceri de costuri şi majorarea capitalului. Aceste ajustări par să continue din cauza faptului că mediul economic este unul dificil. Cu toate acestea, măsurile luate de Uniunea Bancară Euro­peană ar putea conduce la o performanţă sustenabilă a băncilor în viitor“, spune Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj.

El a emis recent o recomandare de păs­trare pe titlurile Erste Bank, cu un preţ ţintă de circa 117 lei/acţiune, motivat de faptul că deşi banca austriacă este subevaluată din punct de vedere fundamental, aceasta s-ar putea confrunta în continuare cu efecte ale crizei din sector.

Analiştii RCI consideră că cel mai mare potenţial de creştere dintre titlurile bancare îl au acţiunile Băncii Transilvania deşi în pre­zent nu au nicio recomandare de „cumpă­rare“ pe vreuna dintre acţiunile din acest sector de pe bursă.