Hotelul Cişmigiu, simbol al Capitalei, readus pe piaţă cu 15 mil. euro. La câţiva metri, fostul hotel Palas e o ruină în insolvenţă

Autor: Mirabela Tiron 19.12.2012

Hotelul Cişmigiu din Bucureşti, o clădire monument a oraşului din 1912, a fost redeschis ieri în urma unei investiţii de 15 milioane de euro realizate de spaniolii de la Hercesa. În spatele lui, o altă clădire istorică, cea în care se afla hotelul Palas, un alt simbol al Capitalei, stă să se prăbuşească. Faţada degradată contrastează puternic cu cea a hotelului renovat Cişmigiu.

Hercesa a cumpărat ho­telul Cişmigiu în 2004, când şi acest proiect era o ruină. În urmă cu trei ani a fost începută renovarea, astfel încât clădirea să îşi păstreze faţada originală cu elemente arhitecturale de la începutul secolului 20, iar interiorul a fost reconstruit de la zero. În prezent se mai lucrează la dezvoltarea sălilor de conferinţe şi a unui restaurant la etajul şase.

Spaniolii de la Hercesa au transfor­mat clădirea lăsată în paragină într-un hotel de patru stele cu 60 de aparta­mente, cu o suprafaţă ce variază între 38 şi 54 de metri pătraţi.

Date fiind fa­cilităţile oferite, precum bucătăria în cameră, în aceste apartamente se pot caza clienţi şi pe termen lung, de la expaţi la persoane din corpul diplomatic sau turişti, potrivit oficialilor hotelului.

„Estimăm venituri de 1,5 milioane de euro în primul an de funcţionare“, a declarat Mauricio Mesa Gomez, directorul general al Hercesa. Hotelul Cişmigiu, care se numea iniţial Palace, când a fost deschis în 1912, opera la acea vreme 200 de camere.

În prezent, pe lângă spaţiul destinat apartamentelor, hotelul mai are spaţii comerciale la parter şi spaţii de birouri la mezanin şi etajul unu. Hercesa a atras doi chiriaşi până acum, respectiv Institutul Cervantes, care a închiriat me­zaninul, o parte din parter şi etajul unu, dar şi grupul Humanitas, care a deschis  o librărie pe o suprafaţă de 270 de metri pătraţi.

Dacă spaniolii au reuşit într-un final să renoveze şi să redeschidă hotelul, iar acum negociază cu alţi proprietari de clădiri vechi din Bucureşti în vederea renovării acestora, un grup israelian nu a făcut acelaşi lucru cu fostul hotel Palas, proiectat şi finalizat în 1940 de arhitectul francez Ernest Doneaud, care a realizat şi Cercul Militar Naţional din aceeaşi zonă.

Clădirea fostului hotel se află într-o stare avansată de degradare şi ar trebui reabilitată cât mai repede. Mai mult, firma Myth Investment & Develop­ment (care deţine hotelul), subsidiară a companiei Africa Israel Hotels, a intrat în insolvenţă la finalul lunii noiembrie la solicitarea băncii elene Alpha Bank. Compania contractase în 2007 un credit de 30 de milioane de de euro în vederea achiziţiei şi renovării a patru unităţi hoteliere din centrul istoric al Capitalei.

Trei hoteluri erau şi sunt şi în prezent funcţionale cu un număr total de 144 de camere, în timp ce în fostul hotel Palas era prevăzută amenajarea a 150 de camere hoteliere.

Deocamdată hotelul are doar paznic şi ar putea ajunge în lichidare dacă investitorii nu propun un plan de reorganizare care să implice renovarea şi deschiderea camerelor pentru turişti.