TRW ar putea deschide o fabrică de volane în Baia Mare

Autor: Laurentiu Cotu 20.12.2012

Compania TRW Automotive Safety Systems, subsidiara locală a grupului american de componente auto TRW Automotive, ar putea deschide anul viitor un punct de lucru în Baia Mare pe un teren pus la dispoziţie de primărie, conform municipalităţii băimărene.

„Negocierile cu producătorul american din industria componentelor auto TRW au fost demarate din acest an. În prezent discuţiile au avansat, astfel că este posibil ca începând din anul viitor, TRW să demareze producţia de volane în Baia Mare. Primăria pune la dispoziţia investitorului american un teren de 2,2 hectare şi se ocupă şi de construcţia halelor de producţie“, a declarat Dan Coardă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Baia Mare.

 

Acesta a mai spus că nu au fost încă stabilite toate aspectele investiţiei, însă odată finalizate negocierile, americanii de la TRW ar putea demara proiectul anul viitor, care presupune şi angajarea a circa 700 de persoane. Mai mult, producţia ar trebui să ajungă la aproximativ 10.000 de volane săptămânal, potrivit reprezentanţilor municipalităţii din Baia Mare.

 

TRW şi-a început activitatea pe piaţa locală în anul 2004, odată cu deschiderea fabricii de volane de la Timişoara. În prezent, americanii au pe piaţa locală puncte de lucru în Timişoara, Deta, Oraviţa, Reşiţa, Lupeni, dar şi în Marghita, judeţul Bihor.

 

Elena Sere, finance manager al TRW Automotive Safety Systems, a declarat că există discuţii cu municipalitatea Baia Mare în vederea deschiderii unui punct de lucru în zonă, însă până în prezent nu este perfectat nimic în acest sens.

 

„Deocamdată nu este perfectat nimic, avem doar discuţii cu Primăria din Baia Mare. Nu pot să spun încă nimic despre acest proiect. În ceea ce priveşte evoluţia companiei, 2012 a fost un an bun pentru noi“, a declarat Elena Sere.

 

TRW Automotive Safety Systems a încheiat anul 2011 cu o cifră de afaceri de aproximativ 878,4 mil. lei (207,6 mil. euro), un câştig net de circa 23,5 mil. lei (5,5 mil. euro) şi un număr mediu de 2.788 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

 

Conform unor informaţii anterioare transmise de companie, cei mai importanţi clienţi ai TRW Automotive Safety Systems sunt VW, Renault (incluz‚nd şi Dacia), BMW, Ford, Daimler, Fiat, dar şi Porsche, Rolls Royce sau Land Rover.

 

După fabrica TRW din Timişoara deschisă în 2004, a urmat în anul 2007 extinderea capacităţilor de producţie pe piaţa locală, prin inaugurarea a două noi locaţii, „sateliţi“ ai fabricii din Timişoara, în Caraş-Severin, la Oraviţa, şi în judeţul Hunedoara, la Lupeni. Tot în 2007 a avut loc şi inaugurarea unui centru de inginerie. Mai mult, anul trecut producătorul american TRW anunţa construcţia unei fabrici de învelitoare din piele pentru volane de automobile în localitatea Marghita, din judeţul Bihor.

 

TRW Automotive Safety Systems este subsidiara locală a grupului american de componente auto TRW Automotive Holdings, cu sediul central în Livonia, Michigan. La nivel global, TRW Automotive Holdings are aproximativ 60.000 de angajaţi care lucrează în mai mult de 185 de locaţii, din 26 de ţări. Printre produsele realizate în fabricile TRW sunt sistemele integrate de direcţie, sisteme de suspensie, sisteme de fr‚nare, airbaguri şi centurile de siguranţă. TRW Automotive Holdings a realizat anul trecut v‚nzări totale de 16,2 miliarde de dolari, potrivit site-lui producătorului american.