Constantin Boromiz, grupul Boromir: Am avut scădere doar în 2009

Autor: Gabriel Razi 20.12.2012

Constantin Boromiz, 47 de ani, directorul general şi unul dintre cei cinci acţionari ai celui mai mare grup din industria locală de morărit şi panificaţie, a reuşit în criză să îşi ţină pe linia de plutire rulajele companiilor pe care le controlează.

Spre exemplu, Boromir Ind, cea mai mare companie a grupului, a reuşit la sfârşitul anului trecut să depăşească nivelul din 2008, anul de maxim al economiei locale. Mai mult, în ultimii cinci ani Boromir Ind a înregistrat o scădere a rulajelor anuale doar în 2009, anul în care economia românească a coborât cu 7%.

Pentru a-şi optimiza operaţiunile companiilor sale antreprenorul din spatele Boromir a decis în urmă cu doi ani să opereze fuziuni între companiile sale pentru a rămâne cu trei companii din opt. La acel moment Dinel Boromiz spunea că a luat această decizie pentru a optimiza afacerea şi pentru a reduce costurile de administrare.

La începutul anului oficialii Boromir au anunţat că ţintesc spre încasări de 30 de milioane de euro din morărit şi panificaţie şi o creştere de 20% a acestui segment în fiecare din următorii cinci ani.

Constantin Boromiz a început afacerile imediat după 1990 cu banii de la nuntă şi cu împrumuturi de la rude şi de la părinţi.

Provenind dintr-o familie cu tradiţie în morărit, la rândul său Constantin Boromiz a ales aceeaşi industrie pentru a porni o afacere de la zero.

În 1993 el a construit o moară la Râmnicu Vâlcea, iar grosul profiturilor s-a dus în următorii ani în investiţiile din unitatea de producţie. Ulterior, în 1995 el a cumpărat şi o brutărie şi a început să îşi dezvolte afacerea şi în segmentul de panificaţie.

Acum el a ajuns să se afle în centrul unui grup de companii care rulează 150-170 de milioane de euro anual şi care plăteşte lună de lună aproximativ 3.000 de angajaţi.

Brandul Boromir pare la prima vedere doar o greşeală de tipar a numelui fondatorului, însă în realitate brandul companiei are o istorie mult mai complexă: "boro" vine de la numele de familie Boromiz, iar "mir" de la începutul prenumelui Mircea, cofondatorul afacerii.

Ce afaceri face grupul Boromir

Este liderul pieţei locale de morărit şi panificaţie

Deţine mai multe fabrici de pâine şi mori în oraşe precum Râmnicu Vâlcea, Buzău sau Sibiu

Boromir Prod, compania ce operează fabrica sa din Buzău, este listată la Bursa de Valori Bucureşti

Grupul rulează an de an 150-170 mil. euro şi are 3.000 de angajaţi

Numele companiilor din grup

Boromir Ind

Boromir Prod

Moara Cibin

Comcereal Sibiu

Amylon