2012, un an pierdut: economia a fost ciuruită de tensiunile politice şi de insolvenţe

Autor: Roxana Pricop 21.12.2012

În 2012 conflictele politice au slăbit şi mai mai mult o economie lovită de criză. Pentru 2013 rămâne speranţa redresării.



Ziarul Financiar a făcut bilanţul celor mai importante o sută de evenimente din 2012, din care reiese cât de zbuciumat a fost anul pe cale să se încheie.

De la şocul intrării în insolvenţă a celui mai mare producător de energie ieftină Hidroelectrica la turbulenţele cursului valutar alimentate de suspendarea preşe­dintelui Traian Băsescu, de la eşecul privatizării CupruMin la spectacolul televizat al privatizării Oltchim, anul 2012 a ţinut în corzi întreaga Românie. Cel mai mare şoc al anului a fost intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, care asigură un sfert din energia necesară României. Deşi era programată să se listeze la bursa din Bucureşti, compania de stat a intrat în insolvenţă pentru a scăpa de contractele păguboase cu "băieţii deştepţi".

Capitolul insolvenţe a fost completat de cea a celui mai mare transportator român, edy spedition, de falimentul reţelei de magazine Minimax Discount, condusă de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a deschis procedura pentru declararea falimentului şi a lăsat în urmă peste 500 de creditori. Au urmat ieşirea de pe piaţa locală a producătorului israelian de lactate Tnuva, dar şi închiderea operaţiunilor locale de brokeraj ale ING, UniCredit, RBS şi OTP Bank.

Sectorul bancar şi-a arătat în acest an vulnerabilităţile. În toamna acestui an, fraudele bancare în care ar fi fost implicaţi directori ai BRD şi ai Volks­bank au luat prin surprindere întreaga piaţă. De asemenea, restructurările au continuat, iar BCR, cea mai mare ban­că din sistem după active, a anun­ţat în decembrie un drastic program de disponibilizări prin care vizează reducerea angajaţilor cu 17% în urmă­toarele 12-18 luni.

Veştile bune au venit în special din IT şi energie eoliană. Gigantul sud-african Naspers a cumpărat cu 83 mil. dolari eMag, cel mai mare retailer online, iar licitaţia pentru licenţele 4G a antrenat mari sume din partea celor mai mari operatori de telefonie mobilă.

România a ajuns ca în mai puţin de trei ani de zile să acumuleze capacităţi de producţie a energiei regenerabile de aproape 1.400 MW, echivalentul în putere al celor două reactoare nucleare de la Cernavodă.

Şocurile anului: