Gabriel Razi, redactor Agricultură: "Dacă vin două ore pe zi la Guvern, eu livrez mai mult decât voi"

Autor: Gabriel Razi 21.12.2012

Unul dintre citatele memorabile din business ale anului a sunat cam aşa: "Eu, dacă vin două ore pe zi la Guvern, fac mai mult decât guvernanţii o zi întreagă".

Am rămas cu vorbele proaspete în memorie zile în şir. Mi-am dat seama spre sfârşitul anului că directorul respectiv avea dreptate după ce, într-o discuţie, un alt om de afaceri mi-a înşiruit la telefon cu o uşurinţă de invidiat zece indicatori relevanţi ai businessului său, creşteri şi scăderi cu două zecimale. Aceasta este la prima vedere diferenţa dintre şefii de multinaţională, antreprenorii care şi-au construit de la zero afacerile şi miniştrii sau secretarii de stat. Primii îşi riscă zi de zi viitorul în jungla afacerilor, în timp ce în ministere viaţa continuă să înainteze domol.

O solicitare la orice minister primeşte în continuare răspuns, în cel mai bun caz, după o săptămână, iar evenimentele publice organizate de stat sunt în multe cazuri făcute doar de ochii lumii. În fiecare dimineaţă, în holurile hotelurilor de lux aceiaşi miniştri, parlamentari sau consilieri care apar zi de zi în ziare sau la televizor continuă să se întâlnească să pună la cale afaceri şi noi căi de a căpuşa banul public, după cum răspundea acum o lună o chelneriţă, fiind întrebată de un coleg de ce nu merge la vot. Cu toate astea, din punct de vedere al ştirilor, a fost un an interesant, cu zăpezi, secetă, proteste de stradă, trei schimbări de guvern, preşedinte suspendat şi un fost premier aproape-sinucis şi apoi încarcerat. Ne vedem şi la anul!