CohnandJansen JWT: În acest an, digitalul va reprezenta 30% din cifra noastră de afaceri

Autor: Andreea Mindrila 28.12.2012

Sfârşitul anului este momentul în care companiile trag linie şi contabilizează rezultatele obţinute după un an de muncă în care povara crizei a cântărit mult, chiar dacă unele firme au reuşit - fie datorită unei strategii de business adecvate, fie datorită sectorului economic în care activează, să-şi aducă afacerea pe plus.

“În primii ani de criză, business-ul nostru a scăzut odată cu piaţa de publicitate. Din 2010, după afilierea cu JWT, cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 20% pe an, în pofida scăderii pieţei”, spune Georgeta Petrescu, head of finance and administration CohnandJansen JWT.

Compania a fost înfiinţată în octombrie 2002 de Cristina Jansen şi Andrei Cohn, iar până în prezent au fost realizate două parteneriate strategice, unul cu Ashley&Holmes, iar în 2010 cu JWT (reţea globală de publicitate, parte a celui mai mare grup de comunicare din lume - WPP). Creşterea business-ului în această perioadă s-a datorat atât câştigării de conturi pe plan local prin participarea la pitch-uri, cât şi clienţilor obţinuţi prin fuziunea cu Scala JWT. În urma acestui parteneriat, portofoliul agenţiei s-a îmbogăţit cu 14 brand-uri noi, cele mai importante fiind Kraft (Jacobs şi Jacobs 3în1), Bayer (Supradyn, Bepanthen), Nokia şi Bunge (Floriol, Unisol).

În primele opt luni cifra de afaceri înregistrată de companie a fost de 7,8 milioane lei, cu 30% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Estimările pentru întreg anul 2012 vizează o cifră de afaceri de circa 12 milioane lei (2,6 mil. euro), cu 20% mai mare decât în 2011, potrivit informaţiilor oferite anterior Ziarului Financiar de reprezentanţii agenţiei.

Valoarea pieţei de comunicare este estimată la puţin peste 300 milioane euro în 2012,  în scădere cu 2% comparativ cu 2011. În industria de advertising preţurile s-au redus foarte mult, companiile fiind nevoite să investească mai puţini bani (sau deloc) în promovare după ce consumul populaţiei a înregistrat un declin cumulat de circa 20% în intervalul 2009-2011. În aceste condiţii, şi salariile publicitarilor au scăzut.

“Costul campaniilor publicitare a scăzut cu 30-50%, în timp ce salariile din publicitate au scăzut cu 10-15% - diferenţa este în profitul agenţiilor care s-a micşorat faţă de anii de glorie 2008”, spune Georgeta Petrescu. 

Singura componentă a publicităţii care a crescut în contextul crizei a fost digitalul, veniturile din publicitate ridicându-se la circa 41 milioane euro în acest an, potrivit Initiative, agenţia de media parte a grupului Lowe.

“Nu mai există studiu de caz în lume care să nu aibă în el o componentă digitală.  Digitalul creşte şi noi vedem asta an de an, dacă anul trecut însemna 20% din cifra noastră de afaceri, anul acesta o să însemne 30%. Din punct de vedere creativ este însă o piaţă destul de convenţională şi cred că de aici ar trebui să vină creşterea, de la nivelul ideii. Ca şi implementare, România stă foarte bine, există programatori foarte buni pe care ne putem baza”, spune Alina Tudose, managing director şi head of strategy CohnandJansen JWT.