UPDATE: Constantin Niţă a fost avizat de comisiile parlamentare

Autor: Eliana Radulescu 21.12.2012

Constantin Niţă, propus pentru funcţia de ministru delegat pe lângă Ministerul Energiei, a primit, vineri, votul favorabil al comisiilor parlamentare.

Niţă a fost audiat de Comisia pentru industrii de la Camera Deputaţilor şi de Comisia Econonomică, de Industrii şi Servicii şi de Comisia pentru Privatizare de la Senat.

După audierea sa de către membrii celor patru comisii parlamentare, Niţă a primit 57 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă".

El a decalarat, la audierea sa, că există un program de liberalizare a preţurilor, stabilită prin lege şi pe care va trebuie să îl respecte.

"Trebuie să liberalizăm această piaţă până la nivelul de 80-85 la sută şi să rămână 20 la sută reglementat pentru instituţiile publice, creşe, grădiniţe, şcoli. În rest, toată lumea trebuie să mergă pe piaţă", a susţinut acesta.

Niţă a spus, la audieri, că portofoliul este o provocare pentru el. "În activitatea mea m-am ocupat de industrie, m-am ocupat de turism, m-am ocupat de comerţ exterior, mai puţin de energie", a arătat el.

Social-democratul a spus că va compensa aceste lucru apelând, când va fi ministru şi nu va şti "anumite elemente", la cei cei trei foşti ministri ai Energiei care fac parte din comisiile parlamentare.

Potrivit afirmaţiilor sale, România trece printr-o criză economică din care poate ieşi cu ajutorul energiei, pentru că are resursele necesare, are tradiţie în această activitate şi mule oportunităţi.

"Energia reprezintă, dacă vreţi, motorul relansării economice a României", a spus ministrul propus.

El a enumerat obiectivele stragice din acest domeniu: securitatea energetică, eficienţa energetică şi protecţia mediului, creşterea competitivităţii în domeniu, creşterea investiţiilor, protecţia consumatorilor energetici. Niţă a spus că toate acestea sunt subsumate unui obiectiv strategic major – ca România să devină "un pol energetic regional".

"Eu, personal, nu sunt adeptul subvenţiilor acordate de stat. Cine nu rezistă şi nu ştie să îşi facă un management, să aducă întreprinderile respective pe profit nu are ce căuta în sistemul energetic. Acesta este un lucru la care ţin foarte mult", a arătat candidatul.

Premierul Victor Ponta a exclamat "Habemus Guvernus", vineri, după ieşirea de la întâlnirea cu liderul PNL Crin Antonescu, el arătând că cei trei noi miniştri delegaţi vor primi atribuţiile specifice funcţiilor prin OUG de reorganizare a Executivului, care va fi dată sâmbătă.

"Ceea ce primeşte fiecare ministru în parte: doamna Varga primeşte direct, mâine, prin OUG de reorganizare a Guvernului, atribuţiile privind conducerea pe domeniu - Ape, Păduri, Piscicultură; domnul Niţă pe Energie, doamna Grapini pe Turism, IMM şi Mediu de afaceri", a spus Ponta.