Vosganian spune că statul nu va mai privatiza resursele, ci va căuta parteneri pentru asociere

Autor: Carol Dan 22.12.2012

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat sâmbătă că viitoarele privatizări ale unor companii de stat, precum Cupru Min, vor fi făcute prin atragerea de parteneri, şi nu prin vânzarea resurselor naţionale."Am pornit de la conceptul de reindustrializare prin parteneri privaţi sau prin privatizări, cum sunt Oltchim şi Cupru Min. Unde vorbim de zăcăminte, trebuie să fie parteneriate, iar nu vânzarea resurselor", a afirmat Vosganian după ce a preluat conducderea ministerului de la fostul deţinător, Daniel Chiţoiu.

În privinţa Cupru Min, el a adăugat că viitoarea privazizare ar putea fi făcută prin parteneriat, astfel încât statul să contribuie cu resursele de cupru sau cu infrastructura, iar partenerul străin cu fonduri.

"Fiecare din părţi îşi aduce contribuţia, partea română poate aduce resursa sau o infrastructură deja existentă, iar partenerul sau partenerii, investiţiile şi modernizările tehnologice", a aprecizat ministrul Economiei.

Producătorul de cupru Cupru Min Abrud a fost oferit la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită, în prima parte a acestui an, din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.