Turneul "Stradivarius - Obsesii", cu Alexandru Tomescu, în ajunul Crăciunului, la TVR 2

Autor: Oana Ghita 23.12.2012

Astfel, TVR 2 va difuza luni, de la ora 13.10, un regal de muzică şi teatru non-verbal - "Stradivarius - Obsesii", un spectacol susţinut în acest an pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.

Pornind de la un concept definit de Ioana Drăgulinescu, seria-maraton de concerte "Stradivarius - Obsesii", desfăşurată în luna mai a acestui an, a purtat sunetul viorii Stradivarius şi expresivitatea actorilor Ana Pepine şi Paul Cimpoieru în 15 oraşe, printre care s-au numărat Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti.

Succesul turneului a fost răsunător, biletele fiind epuizate în majoritatea oraşelor. Spectacolul "Stradivarius - Obsesii" a ajuns în luna septembrie a acestui an şi la Chişinău, unde a deschis Festivalul "Regina vioară".

Cu o carieră impresionantă, ce se întinde pe patru continente şi peste 30 de ţări, Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pretutindeni publicul şi presa apreciază la superlativ personalitatea carismatică a artistului, profunzimea şi frumuseţea interpretărilor sale. Palmaresul lui Alexandru Tomescu numără peste o sută de premii I naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu precum: Nicolo Paganini (Italia), Pablo Sarasate (Spania), Marguerite Long - Jacques Thibaud (Franţa) sau George Enescu (România). În ultimii ani, tânărul violonist a fost invitat să se alăture pedagogilor celebri ai viorii în juriile unor concursuri internaţionale din Italia, Franţa şi România.

Un rol deosebit de important în formarea sa ca artist l-au avut profesorii săi, cei care l-au îndrumat, sprijinit şi inspirat de-a lungul anilor: mama sa, Mihaela Tomescu, maestrul Ştefan Gheorghiu, profesorul Eduard Schmieder şi violonişti renumiţi, precum Ruggiero Ricci, Igor Oistrach şi Tibor Varga.

De-a lungul a peste 20 de ani de activitate concertistică, acordurile viorii tânărului român au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii: Carnegie Hall - New York, Concertgebouw - Amsterdam, Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées - Paris sau Metropolitan Arts Center - Tokyo, alături de orchestre de prestigiu dirijate de dirijori celebri - Kurt Masur, Valery Gergiev şi Christoph Eschenbach.

Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, tânărul violonist are o intensă activitate muzicală la nivel naţional, concertând pe scenele tuturor filarmonicilor din ţară. În calitatea sa de preşedinte al fundaţiei culturale "Remember Enescu", Alexandru Tomescu este implicat în numeroase proiecte muzicale, în special organizarea concursului internaţional de vioară "Remember Enescu".