Germania nu se va lăsa şantajată de Marea Britanie cu ieşirea din UE

Autor: Bogdan Cojocaru 23.12.2012

​Germania nu vrea să impingă Marea Britanie afară din Uniunea Europeană, a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble, care a avertizat că, de asemenea, nu se va lăsa "şantajat" cu ameninţărea britanicilor cu părăsirea UE, scrie The Telegraph.

Schäuble a îndemnat Londra să evite un referendum pe tema statutului ţării de membru al UE care ar crea "incertitudine", dar a atenţionat că nicio încercare de a şantaja Germania cu ameninţarea ieşirii nu va fi tolarată. Pe fondul temerilor că un val de euroscepticism ar putea împinge Marea Britanie spre ieşirea din Uniune, ministrul german a declarat că vrea "mai multă implicare britanică în Europa, nu mai puţină".

"Vrem să păstrăm Marea Britanie în UE, nu s-o împingem în afară. Prietenii noştri britanici nu sunt periculoşi, dar un referendum ar crea incertitudine", a afirmat ministrul într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Săptămâna trecută, premierul britanic David Cameron a spus că ieşirea ţării din UE nu este ceva de neimaginat, dar a asigurat că el se va împotrivi unei astfel de deznodământ.

Premierul se confruntă cu presiuni din partea politicienilor de acasă de a nu accepta ca la Bruxelles să fie concentrată mai multă putere.

SUA au intervenit în disputa UE-Marea Britanie avertizând că poziţia britanicilor pe scena mondială va slăbi considerabil dacă ţara iese din UE.

"Este important să se ştie că o Mare Britanie puternică într-o Europă puternică este în interesul Americii. Recunoaştem statele naţionale, dar considerăm că UE este un multiplicator de forţe", a declarat un oficial din administraţia SUA pentru The Telegraph.