Avertisment pentru România: Polonia se aşteaptă ca Bruxellesul să fie mai dur cu aspiranţii la statutul de membru al zonei euro

Autor: Bogdan Cojocaru 23.12.2012

​Polonia se aşteaptă ca executivul Uniunii Europene, Comisia Europeană, să fie mai dur cu cei care cer să intre în zona euro decât era înaintea crizei pentru a impiedica statele care nu sunt pe deplin pregătite să adere la uniunea monetară, a declarat ministrul polonez adjunct al finanţelor Jacek Dominik, citat de The Wall Street Journal.

Varşovia vrea ca eforturile Poloniei de a intra în zona euro să fie judecate de Bruxelles după exact aceleaşi criterii aplicate statelor deja membre şi se va opune oricărei încercări de a le face mai severe, a atenţionat Dominik.

"Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană vor fi, cu siguranţă, mai critice în a evalua criteriile de convergenţă ale ţărilor care aplică pentru intrarea în zona euro decât au fost înaintea crizei. Aceasta este urmarea firească a crizei actuale", a spus oficialul polonez. El a asigurat că CE şi-a învăţat lecţia în privinţa obţinerii unei convergenţe reale, iar Polonia poate respecta toate criteriile formale, ceea ce reprezintă un avantaj în negocierile de aderare.

În prezent, Polonia nu îndeplineşte niciunul dintre criterii, deficitul bugetar guvernamental, inflaţia şi dobânzile fiind toate peste limitele stabilite prin Tratatul de la Maastricht al UE, dar speră ca va putea atinge aceste ţinte în 2013 sau 2014 prin rigoare bugetară şi încetinirea inflaţiei.

Prin aderarea la UE, Polonia, ca orice alt stat membru al Uniunii, a acceptat să adopte euro, dar Varşovia nu are stabilită vreo ţintă în acest sens. Popularitatea monedei euro printre polonezi a scăzut din cauza crizei datoriilor din zona euro.

Premierul Donald Tusk vrea ca Polonia să adopte euro pentru a avea acces la "cercul interior" unde se iau deciziile. Unii consilieri ai preşedintelui Bronislaw Komorowski speculează că ţara ar putea fi pregătită pentru adoptarea euro cel mai devreme în ianuarie 2016.

România are ca ţintă adoptarea euro anul 2015, dar oficialii Băncii Naţionale sunt sceptici în privinţa acestei date.