Emisiuni dedicate compozitorului Frédéric Chopin, din 27 decembrie, la TVR 2

Autor: Madalina Cerban 26.12.2012

Sărbătorile de iarnă vin în acest an cu un cadou special pentru iubitorii muzicii lui Frédéric Chopin. Astfel, telespectatorii vor putea asculta în cadrul seriei de emisiuni "Bon anniversaire, Monsieur Chopin" întreaga operă pentru pian a lui Chopin, împreună cu detalii din viaţa compozitorului - povestite de marele actor francez Pierre Arditi.

Seria debutează joi, la ora 13.00, cu două dintre cele mai populare stiluri compoziţionale ale lui Chopin: mazurcile şi polonezele.

Seria "Bon anniversaire, Monsieur Chopin" a fost realizată în anul 2010, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului şi cuprinde toate recitalurile susţinute în cadrul evenimentului care a marcat bicentenarul naşterii lui Frédéric Chopin. Fra nţa a găzduit în două dintre locurile care au avut o semnificaţie aparte pentru compozitor - Châteauroux şi Paris - integrala operelor pentru pian ale compozitorului polonez.

Aniversarea a prilejuit o întâlnire excepţională, prin intermediul muzicii, a 60 de pianişti de toate vârstele, de la nume deja cunoscute ale muzicii clasice la tineri muzicieni aflaţi la începutul unei cariere promiţătoare.

"Bon anniversaire, Monsieur Chopin" continuă la TVR 2 şi în luna ianuarie, telespectatorii putând urmări şi interpretări ale unor lucrări mai puţin cunoscute compuse de Frédéric Chopin pentru pian.

După ce şi-a petrecut primii 20 de ani din viaţă în Polonia, Frédéric Chopin şi-a părăsit ţara natală, în noiembrie 1830, stabilindu-se iniţial la Viena, apoi la Paris, unde a şi murit, de altfel, la vârsta de 39 de ani, la data de 17 octombrie 1849.

Frédéric Chopin este considerat unul dintre cei mai prolifici şi mai influenţi compozitori de muzică pentru pian, acest instrument regăsindu-se pe tot parcursul operei sale, de cele mai multe ori având chiar un rol exclusiv, iar compoziţiile sale sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument.