Ipec Alba Iulia a angajat peste 100 de oameni în acest an

Autor: Laurentiu Cotu 27.12.2012

Producătorul de articole de menaj din porţelan Ipec, controlat de familia Covaciu din Alba Iulia, unul dintre furnizorii locali importanţi ai concernului suedez IKEA, a recrutat în acest an peste 100 de oameni şi intenţionează să mai angajeze încă 50 de persoane anul viitor. Dacă în prezent personalul companiei numără în jur de 700 de oameni, oficialii Ipec nu exclud varianta ca în următorii ani să ajungă la 900 de angajaţi.

‘’Luând în considerare investiţiile în creşterea capacităţii de producţie este posibil ca în următorii ani să creştem personalul la 900 de angajaţi. Cu siguranţă, anul viitor vom mai angaja încă 50 de oameni, fiindcă intenţionăm deschiderea unei noi unităţi de producţie’’, a declarat pentru ZF Transilvania Elena Covaciu director general şi acţionar în cadrul companiei Ipec.

Compania a câştigat un proiect în valoare totală de 8 mil. euro, din care 4 mil. euro reprezintă finanţarea din fonduri europene, pentru creşterea capacităţii de producţie. Proiectul presupune deschiderea unei noi unităţi de producţie anul viitor şi angajarea a încă 50 de oameni. Totodată, după anul 2014 va fi inaugurată încă o capacitate de producţie.

În prezent, compania din Alba produce peste 30 de modele de farfurii, în câte cinci variante de culori, principalul client Ipec fiind concernul suedez IKEA. Până în momentul de faţă, Ipec a dezvoltat la Alba Iulia o platformă care cuprinde patru hale de producţie.

Compania a fost premiată în această toamnă la Cluj în cadrul celei de-a cincea ediţii a evenimentului „Campioni în busi­ness“, susţinut de Ziarul Financiar în par­te­neriat cu fondul de investiţii En­ter­prise Investors, BCR, cea mai mare bancă locală, firma de audit şi con­sultanţă PwC şi Fundaţia Triple Helix.

În ceea ce priveşte investiţiile realizate deja de Ipec, în anul 2010, în urma unei investiţii de 3,5 mil. euro, compania şi-a dublat capacitatea de producţie, printr-un program de eficenţă energetică, finanţat de BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare). Odată cu creşterea comenzilor, Ipec a făcut o altă investiţie în valoare de 8 mil. euro, constând în construirea a două noi fabrici. Din totalul investiţiei, 4 mil. euro au fost accesaţi printr-un program de finanţare dezvoltat de Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri, restul banilor repezentând fondurile proprii ale companiei. Conducerea companiei a precizat că investiţiile în tehnologii noi au dus la scăderea costurilor de producţie cu 15%.  

Oficialii companiei mizează în acest an pe o cifră de afaceri de circa 15 mil. euro. Anul trecut, Ipec a realizat afaceri totale de 14,7 mil. de euro (62,4 mil. lei), în creştere cu 35% faţă de 2010, conform site-lui Ministerului Finanţelor Publice. Totodată, câştigul net al companiei a urcat de la 1,1 mil. euro în 2010, la 1,5 mil. euro anul trecut, iar numărul mediu de angajaţi ai IPEC a ajuns în 2011 la 511 persoane, potrivit aceleaşi surse.

Conducerea companiei nu a oferit în prezent informaţii despre volumul produselor fabricate pentru concernul IKEA sau despre valoarea vânzărilor, însă a precizat că Ipec a devenit în prezent unul dintre furnizorii importanţi de produse ceramice ai suedezilor. Mai mult, de la demararea colaborării cu concernul suedez, în anul 1996, compania Ipec a fost vizitată de trei ori de către Ingvar Kamprad, proprietarul IKEA, conform producătorului din Alba.  

Compania Ipec este controlată de Elena Covaciu şi fiii acesteia Cristian şi Cosmin. Activitatea Ipec a început în anul 1991 ca o afacere de familie, figurând printre primele manufacturi de porţelan cu capital integrat privat, înfiinţate în ţară.

laurenţiu.cotu@zf.ro