Cele mai aşteptate cinci maşini din România în 2013. Galerie FOTO

Autor: Bogdan Alecu 02.01.2013

Anul 2013 nu va fi o excepţie în ceea ce priveşte numărul premierelor de pe piaţa europeană şi implicit cea locală. Toate mărcile auto vor continua să lanseze noi automobile, indiferent de evoluţia vânzărilor de maşini. Datorită sistemului de taxare european, în 2013 vom vedea tot mai multe automobile economice şi chiar tot mai multe automobile electrice, cu toate că cererea pentru acestea este în continuare foarte mică.

Cele mai aşteptate cinci maşini din România în 2013

1. Dacia Duster facelift este probabil cel mai aşteptat nou model autohton ce va fi lansat în acest an. Cu toate că cei de la Dacia nu au oferit nicio informaţie oficială pe această temă, cel mai probabil vom vedea noul Duster prezentat în luna martie, în cadrul Salonului Auto de la Geneva, la trei ani de când a fost lansat modelul. Lansarea versiunii facelift este aşteptată în condiţiile în care în acest an demarează livrările şi în Marea Britanie, dar unde SUV-ul Duster va fi comercializat în versiunea produsă în India, mai bine echipată decât cea europeană. Cel mai probabil, odată cu versiunea facelift, şi Duster va dispune de noul interior prezentat odată cu modelele Lodgy, Logan sau Sandero, cu sistem de navigaţie şi display cu touchscreen. Mai mult, este foarte posibil să vedem şi pe Duster motorul pe benzină de 1,2 litri TCe şi 115 CP care a fost lansat anul trecut pe Lodgy şi care să înlocuiască actualul 1,6 16v de 110 CP, motor lansat în gama Dacia în 2006. Mai mult, şi publicaţia germană AutoBILD anticipează prezentarea lui Duster facelift prin prezentarea unei imagini editate.

2. Ford B-Max cu noi versiuni. Gama actuală a B-Max include doar motorizări cuplate la o cutie de viteze cu cinci trepte, dar începând cu acest an la Craiova vor fi produse şi modele cu transmisii cu şase trepte. Cu toate că nu pare o îmbunătăţire semnificativă, cutiile cu şase trepte vor reduce consumul de combustibil şi vor contribui la creşterea plăcerii de a conduce, motorul având un răspuns mai prompt.

3. Skoda Octavia în a treia generaţie. Gama Skoda a beneficiat la finele anului trecut de îmbunătăţiri semnificative. Constructorul ceh a renunţat la modelul Octavia Tour, care reprezenta o continuare a generaţiei anterioare a Octavia şi a înlocuit modelul cu Rapid, un model aflat la limita dintre clasa mică şi cea compactă, în timp ce noua Octavia a crescut în dimensiuni şi se apropie de clasa medie. Noua Octavia este mai lungă, ajungând să măsoare acum 4,66 metri lungime şi dispune de un portbagaj de 590 de litri, cu 30 de litri mai mult decât în cazul generaţiei anterioare. Printre motorizările sale se va regăsi şi TDI-ul GreenLine de 1,6 litri şi 110 CP care oferă un consum mediu oficial de 3,4 litri/100 km. Cel mai probabil noul model va fi lansat în România în luna martie a acestui an, Octavia fiind de câţiva ani cel mai bine vândut automobil de import pe piaţa locală.

4. Smart fortwo electric drive reprezintă noutatea anului în Europa în materie de automobile electrice şi care va fi lansată în acest an şi pe piaţa locală. Mai mult, Mercedes-Benz România estimează că va livra în România 20 de astfel de automobile în 2013 datorită costului de achiziţie de aproximativ 20.000 de euro. Acesta este aproape la jumătate faţă de cel al unui Mitsubishi iMiEV care costă 36.000 de euro cu TVA. Automobilul are o autonomie de 145 km, dispune de 75 CP ce permit obţinerea unei acceleraţii de la 0 la 100 km/h în 11,5 secunde.

5. Renault Zoe alături de Twizy ZE Fluence ZE şi Kangoo ZE sunt principalele noutăţi ale constructorului francez în acest an. Toate reprezintă automobile electrice cu baterii ce se vor putea închiria, în timp ce costul de achiziţie va fi similar cu cel al unui automobil cu motor diesel. Toate cele patru noi automobile promit costuri semnificativ mai mici de întreţinere şi utilizare, dar trebuie să convingă şi clientela să accepte timpul de reîncărcare de câteva ore precum şi instalarea unor borne speciale pentru încărcarea acestora.