Au bani de proiecte în România: suedezii de la Skanska au vândut cu 160 mil. euro două proiecte de birouri în Polonia

Autor: Cristi Moga 02.01.2013

Grupul suedez Skanska, care a realizat anul trecut prima achiziţie pe piaţa locală în vederea dezvoltării unui proiect de birouri pe strada Barbu Văcărescu din Bucureşti, a anunţat astăzi că a vândut două centre de afaceri în Polonia pentru aproape 160 de milioane de euro.

O primă tranzacţie a fost semnată cu o instituţie financiară poloneză care a preluat pentru 64 mil. euro proiectul Green Towers din Wroclaw format din două clădiri de zece etaje cu o suprafaţă închiriabilă de 23.300 mp. Proiectul este închiriat complet şi are chiriaşi precum Ernst & Young (14.400 mp), Allegro Group sau Medicover. O clădire a fost finalizată în martie 2012, iar cea de-a două va fi dată în folosinţă luna aceasta.

Pe de altă parte, suedezii au vândut şi în Varşovia tot un complex format din două clădiri denumite Nordea House (după numele principalului chiriaş - banca suedeză Nordea) şi Green Corner pentru un preţ de 94,6 milioane de euro, cumpărătorul fiind de această dată un fond al Deutsche Bank – RREEF – care a fost activ şi pe piaţa locală.

Clădirile din Varşovia au un grad de ocupare de 95% şi o suprafaţă închiriabilă de 27.000 de metri pătraţi, printre chiriaşi regăsindu-se Nordea, Grant Thornton şi Jones Lang LaSalle. Cele două imobile au fost finalizate în luna octombrie a anului trecut.

Ambele tranzacţii au fost contabilizate în ultimul trimestru al anului trecut, iar implementarea va avea loc în primul trimestru din 2013, iar în primăvară suedezii intenţionează să înceapă din fonduri proprii lucrările la prima clădire de circa 17.000 mp a proiectului Green Court din Bucureşti. Skanska face parte dintr-un grup de construcţii cu o cifră anuală de circa 14 miliarde de euro, iar cu aceste tranzacţii realizate în Polonia se poate spune că suedezii “au cu ce” se dezvolta şi pe piaţa locală.