Germania va mai utiliza energia nucleară şi peste 40 de ani pentru că nu poate fi înlocuită aşa uşor

Autor: Radu Bostan 03.01.2013

Chiar dacă guvernul condus de Angela Merkel a promis că va închide toate reactoarele atomice ale ţării până în 2022, Germania va mai folosi energia nucleară şi peste 40 de ani, este de părere comisarul european pentru energie Guenther Oettinger.

Diferenţa faţă de situaţia prezentă este că centralele atomice ale viitorului vor folosi fuziunea nucleară. Procesul este încă în stadiul de cercetare, dar prezintă riscuri mult mai mici comparativ cu fisiunea nucleară, utilizată în toate centralele atomoelectrice din lume. "Poate cândva această tehnică va fi acceptată în Germania", a spus Oettinger într-un interviu cu ziarul Handelsblatt.

Comisarul european apreciază că decizia de a renunţa treptat la energia nucleară a fost "partea uşoară", iar cea dificilă va fi înlocuirea acestei surse de electricitate în contextul creşterii continue a nevoilor energetice ale ţării. Mai mult, preţul energiei în Germania se apropie deja de limita maximă acceptabilă şi va continua să crească, iar în curând multe familii germane nu-şi vor mai putea permite să achite factura la electricitate, a mai spus Oettinger.

El a avertizat că subvenţiile pentru energia eoliană suportate de către consumatorii germani au devenit excesive şi nejustificate şi a propus ca investiţiile noi în regenerabile să fie legate de extinderea capacităţii de transport şi stocare a energiei.

"Dezvoltarea energiei regenerabile presupune mai mult decât instalarea câtorva turbine eoliene şi panouri solare noi. Este nevoie şi de infrastructură nouă pentru transportul şi stocarea acestei forme de energie a cărei cantitate fluctuează mereu", a afirmat Oettinger.

Cele patru companii de transmisie din Germania au propus guvernului construirea a 3.800 km de linii de înaltă tensiune în următorul deceniu, pentru a lega litoralul nordic, unde sunt amplasate majoritatea centralelor eoliene, de consumatorii din sudul ţării. Proiectul ar costa în jur de 20 mld. euro, potrivit propunerii prezentate de operatori anul trecut.

În afară de infrastructură, cea mai mare provocare pentru viitorul sectorului energetic este convingerea mediului politic de avantajele noilor tehnologii, a mai spus Oettinger, referindu-se la fracturarea hidraulică folosită pentru exploatarea gazelor de şist.

"Nu trebuie să privim doar la riscurile acestei tehnici. (...) Peste câţiva ani, fracturarea va fi posibilă fără chimicale (injectate în pământ împreună cu apa pentru extragerea gazelor, n. red.)."