Sergiu Nicolaescu, în cele mai îndrăgite roluri ale sale, la Pro Cinema

Autor: Alina Dan - Mediafax 03.01.2013

Începând cu "Filmul de 10", de joi şi până duminică, telespectatorii Pro Cinema pot să-şi amintească de Sergiu Nicolaescu într-unele dintre cele mai iubite roluri ale sale. Fie că a fost comisarul Miclovan, sau comisarul Tudor Moldovan, fie Andrei, în "Pistruiatul", sau prinţul Andrei Morudzi, în "Orient Express", Sergiu Nicolaescu a reuşit să creeze unele dintre cele mai vii şi memorabile personaje ale filmului românesc.

Astfel, joi seară, "Filmul de 10" le aminteşte telespectatorilor Pro Cinema de începuturile carierei de regizor a lui Sergiu Nicolaescu. Drama "Dacii", primul film regizat de acesta, o coproducţie româno-franceză de o importanţă copleşitoare pentru evoluţia cinematografiei româneşti, aduce în scenă unele dintre numele reprezentative ale filmului românesc. Amz a Pellea, Mircea Albulescu, Emil Botta şi Ilarion Ciobanu i s-au alăturat lui Sergiu Nicolaescu în acest film.

Totodată, vineri, sâmbătă şi duminică, de la ora 17:00, "Pistruiatul", unul dintre filmele româneşti de aventuri dintre cele mai îndrăgite, va aduce în faţa telespectatorilor povestea lui Mihai, zis Pistruiatul, şi a lui Andrei, un deţinut politic evadat, interpretat de Sergiu Nicolaescu.

Pe de altă parte, de vineri şi până duminică, de la ora 20:00, comisarii Moldovan şi Miclovan vin la Pro Cinema în îndrăgitele filme de acţiune "Cu mâinile curate", "Ultimul cartuş" şi "Revanşa".

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai municipalităţii.

Potrivit surselor citate, incinerarea va avea loc în cadru restrâns, nefiind permis accesul presei. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că a fost stabilită ca oră de incinerare ora 12.00, însă familia regizorului poate solicita schimbarea acesteia.