TVR 1 dedică programele serii de joi memoriei lui Sergiu Nicolaescu

Autor: Oana Ghita 03.01.2013

Astfel, după Telejurnal, de la ora 21.05, telespectatorii TVR 1 îl vor putea urmări pe maestrul Sergiu Nicolaescu într-un interviu acordat Televiziunii Române în noiembrie 2011 şi realizat de Georges Boisnard.

Printre subiectele de discuţie se numără şi filmul "Mircea", produs în 1989. Filmul pentru care Sergiu Nicolaescu semnează regia, dar joacă şi rolul principal, cel al lui Mircea cel Bătrân, este programat în continuare la TVR 1, de la ora 21.15.

Acţiunea dramei în care Sergiu Nicolaescu îi are ca parteneri pe Adrian Pintea şi pe Şerban Ionescu se petrece în 1393. Imperiul Otoman încearcă să cucerească toată Europa. În drumul turcilor, doar micul principat al Valahiei, condus de marele domnitor Mircea cel Bătrân, stă în cale. Ani de zile, acesta a luptat atât împotriva turcilor, cât şi a altor cotropitori, menţinând independenţa ţării sale. Ajuns în amurgul vieţii, Mircea nu are de lăsat urmaşilor decât un singur lucru-libertatea. Dar pentru asigurarea acesteia, trebuie să treacă de înfruntarea finală cu turcii.

Totodată, de la ora 23.35, TVR 1 redifuzează o ediţie de colecţie a emisiunii "Confesiuni", în care Iuliana Marciuc îl are ca invitat pe regretatul Sergiu Nicolaescu.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai municipalităţii.

Potrivit surselor citate, incinerarea va avea loc în cadru restrâns, nefiind permis accesul presei. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că a fost stabilită ca oră de incinerare ora 12.00, însă familia regizorului poate solicita schimbarea acesteia.