Austeritatea este medicament şi otravă pentru bolnavii Europei

Autor: Ioana Nita 04.01.2013

Pentru o parte din ţările de la periferia zonei euro măsurile de austeritate imple­mentate încep să aibă efectele scontate, însă pentru celelalte reprezintă un obstacol greu de trecut în calea creşterii economice.

În timp ce vicepremierul irlandez Eamon Gilmore susţine că Irlanda este un model de succes al austerităţii şi va fi unul din câştigătorii cursei de revenire din Europa, urmând să înregistreze creştere economică şi să creeze noi locuri de muncă, preşedintele Portugaliei a cerut luarea unor măsuri urgente pentru a opri "spirala recesiunii" şi a avertizat liderii Europei că actualele condiţii au devenit "de nesuportat pentru societate", scrie presa internaţională.

"Austeritatea fiscală duce la scăderea PIB-ului şi la reducerea veniturilor fiscale. Trebuie să întrerupem acest cerc vicios", a spus preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva într-un discurs public, avertizând Troica creditorilor internaţionali FMI, UE şi BCE că ţara sa nu va putea ieşi din criză atât timp cât condiţiile impuse de aceasta nu sunt în interesul cetăţenilor portughezi. Ca o mustrare la adresa premierului portu­ghez Pedro Passos Coelho, preşedin­tele a solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe în pri­vinţa legalităţii majorărilor de taxe care ur­mează să intre în vigoare în decursul acestei luni. De asemenea, preşe­dintele a ce­rut Curţii Constituţionale să decidă dacă "le­gea bugetului de stat pentru 2013 este con­formă cu Constituţia", aceasta fiind o mă­sură neobişnuită prin care Silva se opune aus­te­rităţii, notează The Wall Street Journal.

În Portugalia, rata şomajului a crescut în ultimul an de la 13,7% la 16,3%, iar în rân­dul tinerilor indicatorul a ajuns la 39% chiar înainte să fie resimiţit în întregime efectul austerităţii. Furia populaţiei creşte pe mă­sură ce se aplică terapia fiscală de şoc a Trocii, prin care se va majora impozitul pe ve­nit cu 3,4% şi care va aduce o serie de suprataxe şi comisioane, scopul fiind redu­ce­rea defici­tului bugetar cu 4,5% anul acesta.

Până acum, Portugalia şi-a luat medi­camentul cu stoicism, fiind lăudată de liderii UE pentru îndeplinirea condiţiilor cu care a venit pachetul de bailout de 78 mld. euro, scrie The Telegraph. Însă, creditorii au în­ce­put să se teamă cu privire la coeziunea so­cială care se destramă pe măsură ce rece­siunea se adânceşte.

Potrivit estimărilor OCDE, economia Por­­tugaliei va scădea anul acesta cu 1,8% după declinul economic de 3,1% înregistrat anul trecut, iar datoria publică va ajunge la 133% din PIB. Pentru anul viitor, Citigroup esti­mează că PIB-ul ţării se va reduce cu 4,6%.

Irlanda, elevul silitor al creditorilor

Contrar preşedintelui Portugaliei, vice­premierul Irlandei Eamon Gilmore este optimist şi speră că ţara sa va ieşi anul acesta din programul de ajustare convenit cu FMI şi UE şi va recăpăta acces complet la pieţele de finanţare.

"Este important pentru Europa să existe un câştigător. Planul nostru este să ieşim din programul de ajustare cu FMI şi UE în 2013. Facem progrese. Până la sfârşitul lui 2013, vom îndeplini circa 85% din ajustările bugetare solicitate", a spus Gilmore într-un interviu acordat CNBC, adăugând că economia ţării sale a revenit pe creştere, însă este un avans fragil.

Programul de bailout oferit Irlandei de Troică în decembrie 2010 presupune aju­toare financiare de până la 50 miliarde euro destinate guvernului şi până la 35 miliarde euro pentru sprijinirea sectorului bancar. Programul ar trebui să se încheie în 2013.

De când a primit pachetul de bailout, economia Irlandei a crescut mai puţin decât se estima, cu doar 0,9% anul trecut, însă ţara a fost lăudată de FMI pentru modul în care a implementat măsuri dure de austeritate. Oficialii instituţiei au afirmat că ar putea amâna unele reduceri de cheltuieli dacă avansul economic este afectat în continuare. Cu toate acestea, economia Irlandei a fost grav afectată de şomaj, care în prezent se situează la 15%.